Najjača ekonomija na ivici ambisa: Slabi potrošnja u maloprodaji

Šanse da privreda SAD sklizne u recesiju u narednih 12 meseci porasle su na 25 odsto, smatraju ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 15.02.2019.

12:19

Najjača ekonomija na ivici ambisa: Slabi potrošnja u maloprodaji
Foto: Thinkstock

Takav scenario bi američku Upravu federalnih rezervi (Fed) trebalo da opredeli na uzdržavanje od povećanja kamatnih stopa narednog meseca, ocenjuju ekonomisti, koji sada očekuju samo jedno podizanje kamata u ovoj godini.

Rezultati ankete, sprovedene izmedju 8. i 14. februara medju 110 ekonomista, ukazali su i na niže prognoze rasta američke privrede za ovu godinu, budući da sada predviđaju rast od 2,4 odsto, što je manje u odnosu na januarsku projekciju i najniža procena od aprila prošle godine.

Razlog tome je usporavanje rasta drugih najvećih svetskih ekonomija, Kine i evrozone, kao i trgovinske tenzije izmedju SAD-a i Kine.

"Postoji mnogo neizvesnosti i postoje neki dobri razlozi za prognoziranje usporavanja u 2019. u poredjenju sa 2018. godinom", kaže DŽim O'Saliven, ekonomista kompanije "Haj frikvensi".

Investitore na svetskim berzama je u četvrtak naperijatno iznenadio i podatak o oštrom padu maloprodaje u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američke privrede.

Više od polovine ekonomista u najnovijoj anketi upozorilo je da bi dalja eskalacija trgovinskog rata mogla da podstakne recesiju u SAD-u.

S druge strane, u anketi iz jula 2018. godine, oko 60 posto ekonomista je izjavilo da trgovinski rat ne predstavlja značajan rizik.

Prema novoj anketi, izgledi za recesiju u narednih godinu dana porasli su na 25 posto, dok su u januaru iznosili 20 posto.

Izgledi za recesiju u sledeće dve godine kreću se, pak, na 40 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: