Vapaj: "Britanci, vratite nam blago"

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zatražio je danas da rezerve zlata Venecuele u Velikoj Britaniji budu vraćene u Karakas.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2019.

19:06

Vapaj:
Foto: Thinkstock

"Možda ima više od 80 tona venecuelanskog zlata, koje pripada Centralnoj banci zemlje", rekao Maduro u izjavi za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC).

Vlada Venecuele suočena s velikim problemima likvidnosti zbog pada proizvodnje nafte i uvedenih američkih sankcija, pokušava mesecima da iz Londona u Karakas vrati svoje rezerve zlata.

"Nadam se da će međunarodna zajednica poštovati zakon prema Centralnoj banci Venecuele. Nadajmo se da će pravda prevladati i da Venecuela neće biti lišena nečega što joj pripada", rekao je Maduro.

Samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, lider opozicije Huan Gvaido zatražio je od britanskih vlasti da te rezerve zlata ne budu vraćene vlastima.

Maduro je ocenio da su Venecueli potrebni njeni resursi u inostranstvu kako bi prebrodila tešku nestašicu hrane i lekove, što SAD i opozicija, kako on smatra, koriste da opravdaju eventualnu vojnu intervenciju kroz dostavu humanitarne pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: