Vapaj: "Britanci, vratite nam blago"

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zatražio je danas da rezerve zlata Venecuele u Velikoj Britaniji budu vraćene u Karakas.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Možda ima više od 80 tona venecuelanskog zlata, koje pripada Centralnoj banci zemlje", rekao Maduro u izjavi za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC).

Vlada Venecuele suočena s velikim problemima likvidnosti zbog pada proizvodnje nafte i uvedenih američkih sankcija, pokušava mesecima da iz Londona u Karakas vrati svoje rezerve zlata.

"Nadam se da će međunarodna zajednica poštovati zakon prema Centralnoj banci Venecuele. Nadajmo se da će pravda prevladati i da Venecuela neće biti lišena nečega što joj pripada", rekao je Maduro.

Samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, lider opozicije Huan Gvaido zatražio je od britanskih vlasti da te rezerve zlata ne budu vraćene vlastima.

Maduro je ocenio da su Venecueli potrebni njeni resursi u inostranstvu kako bi prebrodila tešku nestašicu hrane i lekove, što SAD i opozicija, kako on smatra, koriste da opravdaju eventualnu vojnu intervenciju kroz dostavu humanitarne pomoći.

Svet

Bez carina i posle Bregzita

London -- Velika Britanija i Izrael potpisali su sporazum koji omogućuje kompanijama dve zemlje da nastave sa trgovinom bez dodatnih carina i prepreka nakon Bregzita.

Svet utorak 19.02. 13:19 Komentara: 0
strana 1 od 143 idi na stranu