Jedinstven eksperiment: Minimalac na 900 EUR - ne zna se šta će biti

Španska vlada odlučila se za jedinstveni eksperiment: snažnim povećanjem minimalne plate za 22 odsto očekuje dodatno jačanje privrednog rasta.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 12.02.2019.

13:19

Jedinstven eksperiment: Minimalac na 900 EUR - ne zna se šta će biti
Foto: nito103/ Depositphotos

Kako piše Bloomberg, poslodavci smatraju da će se jedino povećanje dogoditi kod stope nezaposlenosti s obzirom da je rast "minimalca" veliko opterećenje za njihova preduzeća.

Početkom godine u Španiji je povećana minimalna zarada sa 736 na 900 evra. Službene statistike pokazuju kako će se povećanje minimalca odraziti na prihode osam odsto radne snage, odnosno 1,2 miliona radnika, piše Poslovni dnevnik.

Socijalistička vlada premijera Pedra Sančeza smatra kako će veći minimalac dodatno motivisati ličnu potrošnju, a time i zapošljavanje, što će dati dodatni podsticaj oporavku španske privrede.

Procene Međunarodnog monetarnog fonda govore da će rast španskog BDP-a ove godine usporiti na 2,2 odsto, sa prošlogodišnjih 2,7 odsto. Efekti povećanja najniže plaće već se osećaju u tamošnjoj privredi, ali nisu baš najpozitivniji.

Kako kaže Jorge Montes, vlasnik hemijskog čišćenja u Madridu, po prvi put za poslednjih 10 godina moraće povećati cene svojih usluga kako bi imao dodatnih 164 evra za mesečnu platu jednog od svoja dva stalna radnika.

Pod pretpostavkom da će poslodavci trošak povećanja minimalca preneti na krajnje potrošače, to bi moglo povećati inflaciju u Španiji za najviše 0,4 procentnih poena tokom sledeće godine.

Podećamo, inflacija u evrozoni iznosi svega 1,1 odsto, a u Španiji je još niža.

Zagovornici višeg minimalca tvrde kako poslednjih godina rastu marže španskih kompanija, što znači da bi dobar deo njih trebao bez problema podneti veće troškove za plate.

Drugim rečima, ne bi trebalo doći do smanjivanja radnih sati, sporijeg zapošljavanja ili otpuštanja u najgorem scenariju. Međutim, ekonomisti imaju drugačije račune. Španska centralna banka izračunala je da rast minimalca može uništiti do 125.000 radnih mesta, samo ove godine.

Vladina nezavisna agencija za špansku fiskalnu odgovornost (AIReF) prognozira da će se izgubiti 40.000 radnih mesta, dok banka BBVA tvrdi da će bez posla ostati čak 160.000 Španaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: