Grenland će zarađivati od globalnog zagrevanja - biće to skup resurs

Grenland bi mogao da počne da izvozi pesak, "zahvaljujući" globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2019.

19:50

Grenland će zarađivati od globalnog zagrevanja - biće to skup resurs
Foto: Getty images/Joe Raedle

Vađenje peska i šljunka, koji se široko koristi u građevinskoj industriji, moglo bi da podstakne ekonomiju za 56.000 stanovnika Grenlanda.

Rudarenjem peska "Grenland bi mogao da ima koristi od izazova koje donose klimatske promene", napisao je tim naučnika iz Danske i Sjedinjenih Država u časopisu Nature Sustainability.

U studiji, pod naslovom "Obećanja i opasnosti od eksploatacije peska na Grenlandu", kaže se da bi arktičko ostrvo moralo da proceni rizike obalnog rudarstva, posebno po ribarstvo.

Rastuće globalne temperature rastapaju ledeni pokrivač na Grenlandu, koji zadržava toliko vode da bi se njegovim topljenjem globalni nivo mora podigao za oko sedam metara.

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrijednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom tražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

"Normalno da su arktički narodi među onima koji zaista osećaju klimatske promene - erodirajuća obala, manje permafrosta. Ovo je jedinstvena situacija zbog topljenja leda", kaže istraživač.

David Boertman sa Univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu.

„Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji“, kaže istraživač.

Studija kaže da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale, koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: