Tužba zbog nelegalnih oglasa: Airbnb-u preti drakonska kazna

Pariz -- Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smeštaja, što bi američku kompaniju moglo da košta 12,5 miliona evra.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: Getty images/ Carl Court
Foto: Getty images/ Carl Court

To je izjavila gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu da iznajmljuju svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Oglasi moraju sadržati registracioni broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na duže vreme, piše Hina, a prenosi Novac.hr.

"Francuska je u 2018. godini donela zakon kojim se kompanije poput Airbnb-a kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12.500 evra po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnb-a", izjavila je Idalgo.

Nekoliko gradova širom sveta izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnb-a predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima i da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Predstavnica Airbnb-a rekla je da je kompanija implementirala mere koje bi tebalo da pomognu pariskim korisnicima kako bi njihove internet stranice bile u skladu s evropskim pravilima, ali je i dodala kako su pravila u Parizu "neučinkovita, nesrazmerna i u suprotnosti s evropskim pravilima".

Svet

Bez carina i posle Bregzita

London -- Velika Britanija i Izrael potpisali su sporazum koji omogućuje kompanijama dve zemlje da nastave sa trgovinom bez dodatnih carina i prepreka nakon Bregzita.

Svet utorak 19.02. 13:19 Komentara: 0
strana 1 od 143 idi na stranu