Mart je sve bliže: Posle primirja - rat ili mir

Predstavnici SAD i Kine danas će u Pekingu nastaviti trgovinske pregovore.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2019.

09:46

Mart je sve bliže: Posle primirja - rat ili mir
Foto: EPA/DAVID CHANG

Međunarodni monetarni fond upozorio je na opasnost nestabilnosti u svetskoj ekonomiji u slučaju da bude nastavljena primena carine koje se dve zemlje uvele jedna drugoj.

Zamenik američkog ministra trgovine Džefri Geriš doputovao je u Peking na preliminarne razgovore, manje od tri nedelje od kraja trgovinskog primirja.

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping, dogovorili su se 1. decembra da suspenduju dodatna povećanja carina za 90 dana, dok traju pregovori o rešavanju trgovinskog spora.

Detalji današnjih razgovora nisu saopšteni, a prethodni pregovori održani početkom januara ocenjeni su sa američke strane kao pozitivni.

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard upozorila je nedavno da bi nastavak trgovinskog rata uzmeđu Kine i SAD ostavilo posledice na globalnu privredu.

Prema njenim rečima, pretnju svetskoj ekomoniju mogu da predstavljaju trgovinske tenzije, Bregzit i usporavanje kineske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: