Dolar ima najveći nedeljni rast u poslednjih šest meseci

Vašington -- Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama snažno je porasla.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Selensergen/Depositphotos
Foto: Selensergen/Depositphotos

Nakon dve nedelje pada, prošle nedelje dolar je zabeležio najveći nedeljni dobitak u poslednjih šest meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skočio je prošle nedelje 1,1 odsto, na 96,57 bodova, što je njegov najveći dobitak od avgusta prošle godine, piše Poslovni dnevnik

.

Pritom je odnos dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 109,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra potonula 1,1 posto, na 1,1325 dolara.

Dolar je nedeljama bio pod pritiskom zbog poruka iz američke centralne banke da će biti strpljiva i fleksibilna po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje povećanje kamata, nakon što ih je Fed lani povećao u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Premda čelnici Feda i dalje poručuju da će biti strpljivi. Prošle nedelje dolar je ojačao zbog usporavanja rasta drugih najvećih svetskih ekonomija.

Evro se našao pod pritiskom nakon što je u četvrtak Evropska komisija smanjila procene rasta privrede evrozone u ovoj godini na 1,3 odsto, s prethodnih 1,9 odsto, pri čemu je smanjila procene rasta Nemačke i Italije.

Zbog toga je sve manje verojatno, kažu analitičari, da će Evropska centralna banka u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

strana 1 od 155 idi na stranu