Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li celoj Evropi preti recesija?

Nemačka ekonomija naglo gubi dah, što analitičare navodi na pomisao da se evropska privredna lokomotiva približava recesiji.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2019.

12:46

Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li celoj Evropi preti recesija?
Foto: Eabff/Depositphoto

Najnovijih podataka o kretanju nemačkog BDP-a još nema, ali mnogi procenjuju da je ta zemlja uspela u drugoj polovini prošle godine da izbegne pad u recesiju, za razliku od Italije koja je podlegla.

Ipak, analitičari su zabrinuti za razvoj događaja u ovoj godini, jer se neugodne vesti nižu jedna za drugom, piše Poslovni dnevnik.

Aktivnost nemačke industrije na kraju januara spustila na najniži novo poslednjih pet godina, prvi put beleži pad, prema anketi koju je londonska kuća IHS Markit sprovela među 500 industrijskih kompanija. Prema mišljenju američkog "Marketwatcha", to najavljuje nevolje i za celu Evropu – ne samo ekonomske, nego i političke.

O brzini slabljenja nemačke prerađivačke industrije slikovito govori njena aktivnost izražena u Markitovom PMI indeksu. Taj se indeks strmoglavio sa 61 bod u januaru prošle godine na 49,7 bodova na kraju januara ove godine.

Kad je PMI indeks veći od 50 bodova, to znači jačanje ekonomske aktivnosti, dok indeks ispod 50 znači njeno smanjivanje, odnosno recesiju, piše Novi list.

Da stvari idu nizbrdo, svesna je i nemačka vlada koja je krajem januara naglo smanjila očekivanja od privrede. U oktobru je verovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 odsto, da bi predviđanja sada spustila na 1 odsto. Mnogi misle da to nije poslednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Evropska komisija i ostali.

Analitičari nisu iznenađeni jučerašnjim podacima za 19 članica evrozone, koji pokazuju da je raspoloženje investitora (Sentix Index) palo na najniže grane u pet godina.

Stručnjaci Markita kažu da je indeks PMI, kad je reč o aktivnosti celog privatnog sektora evrozone, u januaru takođe pao na 51 bod, najniže od 2013. godine. Ako se stvari ne poprave, kažu analitičari, evrozona će kliziti u recesiju, treću po redu u poslednjih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: