Nove optužbe za američkog giganta: Prvo testiranje na azbest, pa uvoz

Uvoz Johnson & Johnson (J&J) bebi pudera zaustavljen je u Šri Lanki, dok kompanija ne dokaže da proizvod ne sadrži azbest, koji može izazvati rak.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

11:38

Nove optužbe za američkog giganta: Prvo testiranje na azbest, pa uvoz
Foto: Getty images/Justin Sullivan

Talk prah je popularan proizvod za zdravstvenu negu širom Šri Lanke i velikog dela Azije. Šri Lanka ovaj proizvod uvozi iz Indije.

Nacionalna regulatorna agencija za medicinu (NMRA), koja je deo Ministarstva zdravlja, saopštila je da je obavestila distributera, A.Baur & Co, da će zahtevati dodatne testove kako bi se nastavio uvoz pudera.

"Obavestili smo distributera da dostavi izveštaje o kvalitetu iz akreditovane laboratorije, kako bi bili sigurni da u njihovim proizvodima nema azbesta", izjavio je izvršni direktor NMRA Kamal Jaiasinghe.

Prema rečima jednog neimenovanog predstavnika u NMRA, licenca A.Baur & Co za uvoz proizvoda istekla je u decembru.

Šef potrošačkih poslova za A.Baur, Shalutha Perera, izjavio je medijima da je kompanija obavestila J&J Indiju o obustavi procesa licenciranja.

"J&J Indija se direktno bavi svim regulatornim pitanjima", rekao je on, dodajući da je NMRA kontaktirao A.Baur u decembru u vezi s novim testiranjem na azbest.

Zastupnica J&J Indije izjavila je da kompanija "u potpunosti posluje u skladu s trenutnim indijskim regulatornim zahtevima za proizvodnju i testiranje talka".

"U potpunosti sarađujemo sa indijskom vladom i očekujemo rezultate njihovih testova", rekla je ona.

Prema rečima zastupnice, proizvod je rutinski testiran od strane dobavljača i nezavisnih laboratorija kako bi se utvrdilo da ne sadrži azbest.

U decembru je indijski regulator za lekove naredio kompaniji Johnson & Johnson da zaustavi proizvodnju bebi pudera u dve indijske fabrike, dok rezultati ispitivanja ne dokažu da proizvodi ne sadrže azbest. Inspekcija u J&J indijskim objektima usledila je nakon izveštaja Rojtersa da je firma decenijama znala da se azbest koji uzrokuje rak može naći u njihovom proizvodu.

Američka kompanija suočena je s hiljadama tužbi u SAD-u, tvrdeći da je azbest u njihovom bebi puderu uzrokovao rak. Kompanija je uvek negirala navode i insistirala da je proizvod bezbedan i bez azbesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: