Otkazi na švedski način: U jednom danu otpušteno 4.500

Oko 4.500 službenika švedskog Zavoda za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) u sredu je ostalo bez posla.

Svet

Izvor: Index

Subota, 02.02.2019.

11:49

Otkazi na švedski način: U jednom danu otpušteno 4.500
(Foto: Thinkstock)

Zbog budžetskih ušteda i opsežne reforme tržišta rada ugasiće se desetina ispostava širom Švedske.

Državni budžet za 2019. godinu izglasan je u parlamentu sredinom decembra, a odluka o jednom od najvećih istovremenih ukidanja radnih mesta u istoriji Švedske bila je jedina moguća posledica budžetskih rezova.

Arbetsförmedlingen u 240 poslovnica u celoj Švedskoj zapošljava oko 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina trenutne radne snage.

Najviše će otpuštanja biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima. Svi sadašnji zaposleni, međutim, ostaće na svojim radnim mestima do aprila, odnosno do završetka pregovora između sindikata i čelnika Arbetsförmedlingena oko otkaznih uslova.

Iako je rezanje troškova Arbetsförmedlingena posledica budžeta koji su u parlamentu izglasale stranke desnog centra, nezadovoljstvo trenutnom funkcijom Zavoda za zapošljavanje uglavnom deli i vladajuća koalicija levog centra.

Reforme će ići najpre u smeru digitalizacije i povlačenja Arbetsförmedlingena kao aktivnog aktera u zapošljavanju.

Najavljuje se da će se komunikacija s nezaposlenima ubuduće voditi preko Skajpa, što znači da učesnici razgovora mogu biti udaljeni i stotinama kilometara. Veću ulogu na tržištu rada trebalo bi dobiti privatne firme, a Arbetsförmedlingen bi zadržao kontrolnu funkciju.

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj trenutno je oko šest posto, s naglaskom na to da su razlike u odnosu na poreklo velike. Među građanima rođenima u Švedskoj nezaposlenost je samo 3,6 posto (dakle, rade svi koji žele da rade), dok je kod stranaca čak 19,9 posto, prenosi Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: