Tražili veće plate: Otkaz za 5.000 radnika

Bangladeš -- Vlasnici fabrika otpustili su više od 5.000 tekstilnih radnika u Bangladešu koji su tražili veće plate, a stotine su suočene s polilcijskim optužbama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bangladeš ima najveću izvoznu industriju tekstila posle Kine.

"Otpuštanja su usledila posle protesta hiljada radnika ranije ovog meseca u glavnom gradu Daki i oko njega", rekla je Kalpona Akter iz Centra za radničku solidarnost Bangladeša.

Jedan od zvaničnika te industrije rekao je danas da su otpušteni radnici umešani u vandalizam ili druge izgrede ili su otpušteni kada su fabrike zatvorene zbog gubitaka.

Jedan radnik je ubijen a više od 50 je povredjeno u sukobima za vreme protesta u oblastima Ašulija, Daka, Gazipur i Savar.

Vlada je u novembru podigla minimalnu mesečnu zaradu za radnike u odevnoj industriji na 8.000 taka (96 dolara) sa 5.300 taka (63 dolara). Radnici nisu sa tim zadovoljni, tražili su više kao i primenu drugih povoljnosti koje su vlasti najavile.

Sindikati i grupe aktivista traže da minimalna mesečna plata bude 193 dolara, ali vlasnici fabrika kažu da su pod ogromnim pritiskom da obezbede cene koje traže globalni brendovi.

Ta industrija izvozi odeću u vrednosti od oko 30 milijardi dolara godišnje, uglavnom za Evropu i Severnu Ameriku.

strana 1 od 151 idi na stranu