Tražili veće plate: Otkaz za 5.000 radnika

Vlasnici fabrika otpustili su više od 5.000 tekstilnih radnika u Bangladešu koji su tražili veće plate, a stotine su suočene s polilcijskim optužbama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

16:41

Tražili veće plate: Otkaz za 5.000 radnika
Foto: Thinkstock

Bangladeš ima najveću izvoznu industriju tekstila posle Kine.

"Otpuštanja su usledila posle protesta hiljada radnika ranije ovog meseca u glavnom gradu Daki i oko njega", rekla je Kalpona Akter iz Centra za radničku solidarnost Bangladeša.

Jedan od zvaničnika te industrije rekao je danas da su otpušteni radnici umešani u vandalizam ili druge izgrede ili su otpušteni kada su fabrike zatvorene zbog gubitaka.

Jedan radnik je ubijen a više od 50 je povredjeno u sukobima za vreme protesta u oblastima Ašulija, Daka, Gazipur i Savar.

Vlada je u novembru podigla minimalnu mesečnu zaradu za radnike u odevnoj industriji na 8.000 taka (96 dolara) sa 5.300 taka (63 dolara). Radnici nisu sa tim zadovoljni, tražili su više kao i primenu drugih povoljnosti koje su vlasti najavile.

Sindikati i grupe aktivista traže da minimalna mesečna plata bude 193 dolara, ali vlasnici fabrika kažu da su pod ogromnim pritiskom da obezbede cene koje traže globalni brendovi.

Ta industrija izvozi odeću u vrednosti od oko 30 milijardi dolara godišnje, uglavnom za Evropu i Severnu Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: