"Zelene" se berze, analitičari zabrinuti

Centralna banka SAD napravila je u sredu najoštriji zaokret u sprovođenju monetarne politike u poslednjih 30 godina, ocenjuju analitičari.

Izvor: Novac.hr, Frenki Laušić
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

- Iznenadna promena pravca? Šef Feda tvrdi: Nije zbog Trampa

Iako je, naime, bilo očekivano zadržavanje raspona referentne kamatne stope na 2,25 do 2,5 odsto, totalni zaokret (U-turn, kako su ga nazvali u Financial Timesu i drugim medijima) ogleda se u tome da su u decembru prošle godine monetarne vlasti SAD najavljivale dva sigurna povećanja kamata u ovoj godini, dok sada šalju poruku strpljenja i fleksibilnosti.

Analitičari pritom ne znaju da li je ovakav zaokret u monetarnoj politici rezultat reakcija na pritisak politike, odnosno američkog predsednika Donalda Trampa ili se radi o reakciji FED-a na turbulencije na tržištu kapitala, nerešenim sporovima u trgovinskim odnosima između Kine i SAD i usporavanju rasta Kine i svetske privrede, piše Novac.hr.

Ali, u svakom slučaju, upozoravaju da FED ovakvim potezima gubi stručni kredibilitet i da bi to moglo da dovede do još veće nestabilnosti na tržištu kapitala i globalnoj privredi.

Iako ekonomisti ističu da ovo nije prvi put da je američka centralna banka povukla kamatnu kočnicu zbog "poremećaja" na tržištu kapitala, isto tako napominju da se u takvim situacijama ne bi menjao temeljni kurs monetarne politike.

Napominju da se ovaj put radi o prejakom zaokretu, a analitičarima je posebno upalo u oči to da je Džerom Pauel predsednik FED-a rekao da se monetarna politika menja i zbog posledica "pada" američke Vlade, koja je prošle nedelje rešena, bar privremeno.

Naravno, tržišta kapitala su pozdravila ovu odluku FED-a i tržišta od Azije do Amerike su se automatski "zazelenela".

strana 1 od 151 idi na stranu