Let u raketi: Nakon 5 decenija Rusi prave supersonični putnički avion

Ruska Ujedinjena avio korporacija (UAC) razviće najnoviji supersonični putnički avion, prenosi rusko Ministarstvu industrije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

13:37

Let u raketi: Nakon 5 decenija Rusi prave supersonični putnički avion
Foto: Thinkstock

Ovo će biti prvi supersonični putnički avion nakon više od pet decenija i putovanja sa Tupoljevim Tu-144.

Simulator letenja, koji će demonstrirati mogućnosti novog aviona, treba da se razvije u roku od tri godine, izjavio je Denis Manturov, šef ministarstva.

On je dodao da će se sprovesti istraživanja kako bi se poboljšale aerodinamičke karakteristike aviona i unapredio rezultat opterećenja.

"U istom periodu moraće da se završi ozbiljan rad na pripremi paketa dokumenata koji bi regulisali procese ocenjivanja usaglašenosti za ultrazvučne putničke avione", rekao je Manturov.

Rusija je lansirala prvi na svetu supersonični putnički avion. Tupoljev Tu-144 je svoj prvi let obavio 1968. godine i počeo sa putničkim prevozom 1977. godine. Međutim, radio je samo godinu dana i smatrao se ekonomski neostvarivim i potencijalno nebezbednim. Isto se dogodilo i sa jedinim sličnim avionom, britansko-francuskim Konkordom, koji je svoj poslednji let obavio 2003. godine.

Prošle godine, dok je gledao probni let ruskog novog Tu-160 supersoničnog strateškog bombardera, predsednik Vladimir Putin je sugerisao da bi civilna putnička verzija ovog aviona mogla biti održiva komercijalna perspektiva.

Dizajniran od strane Tupoljevog dizajnerskog biroa u Sovjetskom Savezu, Tu-160 je najveći i najteži Mach 2+ nadzvučni avion ikada izgrađen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: