"Davos nikada nije rešio nijednu krizu, a sve je gore" VIDEO

Davos nikada nije rešio nijednu krizu, i elita koja se tamo okuplja može biti čak i iritantna, rekla je Radojka Nikolić, urednica Ekonometra.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

11:49

Screenshot/Prva

Završen je 31. Svetski ekonomski forum u Davosu. Zaključak je bogatiji postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Za deset godina četvrtina stanovništva imaće neki mentalni problem, a razlog loš finansijski položaj. Glavni kreatori svetske politike i ekonomije, lideri Amerike, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije nisu doputovali u idilično švajcarsko selo kako bi čuli sumorne prognoze i upozorenja više od 3 hiljade stručnjaka. Da li su ostali učesnici Foruma za ozbiljno shvatili ova upozorenja? Šta znače prognoze manjeg svetskog privrednog rasta za ovu godinu? Kako će se to odraziti na Srbiju? Može li svet prevazići aktuelne sukobe i umesto ka haosu krenuti ka uspehu?

„Dosta se ove godine govorilo na temu promena u okviru 4 revolucije, to znači da živimo u jednom digitalnom vremenu, i veoma su bitne stvari vezane za način upravljanja privrednim subjektima, da se balansiraju odnosi politke moći u svetu da se vovdi računa o edukaciji ljudi. Reč eudukacija je najviše i korišćena u Davosu“, rekao je ekonomista Dejan Erić.

Kako je rekao, kada je reč o najavi krize, kaže da nije pesimista.

S druge strane, Nikoloć kaže da i ne treba imati velika očekivanja da bi Davos nešto mogao da spreči.

„Nisam imala nikada velika očekivanja od Davosa bez obzira na istoriju, jer mi ponekad deluje cinično. Koliko traje taj skup situacija je sve gora“, kaže ona.

Prema njenim rečima, nijedna kriza nije bila sprečena godinama unazad.

„Naravno da je važno naći se tamo ali Davos nikada ništa nije rešio. Čak taj skup elite može da deluje iritantno na obične ljude čiji su problemi sve veći“, kaže Nikolić.

Ističe da je za Srbiju važno da što pre postigne što brže stope rasta, kako bismo bili pripremljeni za novu krizu.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: