Posle 5 godina borbe: Nutela će nam svima imati isti ukus

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različitog kvaliteta u EU

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

10:07

Posle 5 godina borbe: Nutela će nam svima imati isti ukus
(Foto: Getty images)

To je potvrdila i hrvatska poslanica u parlamentu Biljana Borzan.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača usvojio je izmenu tzv. crne liste Direktive o nepoštenim poslovnim praksama i eksplicitno zabranio dvostruki kvalitet proizvoda. Time je otvoren put trijalogu, odnosno pregovorima između Komisije, Parlamenta i Veća, prenosi Index.

„Više od 80 odsto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvaliteta na našem i nemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu", podsetila je Borzan.

"Ono što nam ide na ruku jeset što je Rumunija taj problem stavila visoko na svoj dnevni red i da neće to pustiti dok se ne izgura", istakla je Borzan.

U Direktivi je propisano da će se proizvođači koji plasiraju dvostruki kvalitet proizvoda kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: