Ko je zvezda Davosa? Zaboravite Kašogija, pričajmo o poslu

Ako ste nekako propustili vest o ubistvu novinara Džamala Kašogija, možete pomisliti da je Saudijska Arabija zvezda ekonomskog foruma u Davosu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

16:01

Ko je zvezda Davosa? Zaboravite Kašogija, pričajmo o poslu
Foto: Epa/BALLESTEROS

Kraljevina je poslala jednu od svojih najjačih delegacija u švajcarski planinski centar i uzurpirala sale za sastanke svojim vrhunskim rukovodiocima.

Ona je uspela da ubedi vodeće zapadne biznismene za panel diskusiju na temu "Sledeći koraci za Saudijsku Arabiju", gde su glavni izvršni šef francuske kompanije "Total" Patrik Ponan, kao i šef Morgan Stenlija Džejms Gorman, i razgovarali su zajedno sa ministrima finansija i ekonomije Arabije.

Ovo okupljanje ujedno je šansa za Saudijce da pokušaju da ostave iza sebe mesece intenzivnih kritika zbog ubistva Kašogija, ali i kritika upućenih prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu.

Princu su se ranije, podsetimo, na Zapadu divili zbog dubokih promena, uključujući poresku reformu, infrastrukturne projekte i omogućavanje ženama da voze.

U Davosu se na sve izgleda gleda drugačije.

Švajcarski predsednik, piše Rojters, izjavio je da je njegova zemlja krenula dalje i da želi da izgradi snažne odnose s Rijadom, bogatom kraljevinom za proizvodnju nafte koja je i sama glavni svetski investitor.

„Odavno smo se pozabavili slučajem Kašogi...Dogovorili smo se da nastavimo finansijski dijalog i ponovo normalizujemo odnose", rekao je predsednik novinarima.

Svakako, postojale su sumnje oko statusa Saudijske Arabije u Davosu. Na kraju krajeva, veliki broj svetskih investitora odustao je od velike konferencije koja se održavala u oktobru, o budućim projektima u Saudijskoj Arabiji, upravo zbog tih tenzija.

Zatim, na samitu G20 u Buenos Ajresu, lideri su, izgleda, ignorisali princa Mohameda na pozornici tokom fotografisanja, čak i ako su mnogi nakon toga imali bilateralne sastanke iza zatvorenih vrata.

Međutim, u Davosu, saudijska delegacija već je održala desetine sastanaka i nijedan zapadni investitor se nije povukao, izjavio je za Rojters ministar saudijske ekonomije Mohamad al Tuvaijri.

“Naš posao kao vlade je da osiguramo da je infrastruktura, posebno legalna, stabilna. Nadamo se da će ovo putovanje privući investitore”, rekao je Tuvaijri.

Poruka koju bi on imao za princa je da "sasluša povratne informacije investitora".

Ministar finansija Mohamed al-Jadan rekao je da je "tužno to što se dogodilo sa Džamalom", ali je takođe predložio da se sačekaju rezultati ispitivanja i suđenje. On je takođe rekao da je činjenica kako je vrednost saudijskih hartija od vrednosti pokazala da se investitorima vraća poverenje.

Najnoviji podaci iz Saudijske Arabije pokazali su da su se nove dozvole za strane direktne investicije udvostručile prošle godine sa 377 u 2017, rekao je izvor saudijske vlade. Svetski ekonomski forum je izabrao dve državne saudijske kompanije - Aramko i Sabik - koje će biti među 100 strateških partnera 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: