Zaobilaze SAD: Novac naravno ide preko Švajcarske, evo plana

Švacarska i Iran navodno razvijaju poseban sistem plaćanja kako bi zaobišli američke sankcije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

14:55

Zaobilaze SAD: Novac naravno ide preko Švajcarske, evo plana
(Foto: Thinkstock)

Specijalni finansijski mehanizam koji ima za cilj održavanje trgovinskih veza između Švajcarske i Irana spreman je za implementaciju, kaže Šarif Nezam Mafi, šef zajedničke trgovinske komore dveju zemalja.

Prema njegovim rečima, klirinška kuća biće korišćena za olakšavanje iranskih naftnih transakcija sa glavnim azijskim kupcima nafte - Indijom, Kinom i Južnom Korejom.

"Trenutno u Evropi nema novca koji bi odgovarao Iranu. Većina iranskog novca je u Indiji, Kini i Južnoj Koreji, koji uvoze iransku naftu“, rekao je šef iransko-švajcarske privredne komore.

Prema Nezam-Mafiju, kada iranski novac od nafte od Azije dođe u Evropu, švajcarski finansijski kanal će odmah početi da radi. On je rekao da je švajcarska vlada već odredila operativnu banku, ali još nije zvanično objavila i njeno ime.

Ambasador Švajcarske u Teheranu, Markos Ligtner, takođe je rekao da dve strane pripremaju nezavisni platni kanal ali i entitet posebne namene (SPV). On je rekao da, iako Švajcarska nije članica Evropske unije, uporno sledi pitanje implementacije tih entiteta. Evropske zemlje pokušavaju da održe nuklearni sporazum u Iranu, naglasio je diplomata.

Platni sistem Iran-Švajcarska osmišljen je da zaobiđe američke sankcije koje su nametnute nakon što je Vašington prošle godine odbacio nuklearni sporazum sa Teheranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: