"Ako Kina usvoji principe na kojima počiva Amerika, biće dobro"

Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da je "optimističan" u pogledu "dobrog ishoda" trgovinskih pregovora sa kineskim zvaničnicima u Vašingtonu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

18:37

(Foto: Thinkstock)

Zbog aktuelne blokade vlade u Vašingtonu, Pompeo učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu putem video-linka, navodi agencija AP i dodaje da je on učesnicima ovog skupa rekao da će pravac budućih američko-kineskih odnosa biti "određen principima na kojima počiva Amerika".

To, prema njegovim rečima, podrazumeva "slobodne i otvorene pomorske puteve" i "fer i recipročne trgovinske aranžmane u kojima svaka zemlja ima mogućnost da se takmiči na pravednoj, transparentnoj i otvorenoj osnovi".

Ako Peking usvoji takvu politiku, "siguran sam da naša dva naroda mogu zajedno napredovati i prosperirati", rekao je Pompeo.

Kineska delegacija na visokom nivou trebalo bi da stigne u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država 30. januara, u trenutku kada dve strane žele da postignu sporazum o okončanju medjusobnog trgovinskog spora

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: