MOR: Lideri, jačajte prava radnika, roboti preuzimaju poslove

Međunarodna organizacija rada pozvala je svetske lidere da potpišu univerzalnu garanciju za prava radnika kako bi ojačali osnovna radnička prava.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

12:24

MOR: Lideri, jačajte prava radnika, roboti preuzimaju poslove
Foto: Thinkstock

Poziv agencije UN-a za dnevnice i sindikalne pregovore dolazi usred širenja automatizacije i širenja straha od smanjivanja radnih mesta.

Dizajnirana da se bavi brzim promenama na radnom mestu izazvanim rastom robotske ekonomije i tehnološke automatizacije, Međunarodna organizacija rada je rekla da je potreban paket mera kako bi se svetska ekonomija stavila na održivu osnovu za budućnost.

Pozivajući svetske lidere da podrže politiku na početku godišnjeg okupljanja šefova vlada i biznismena u Davosu ove sedmice, agencija UN-a, koja ove godine obeležava 100 godina od osnivanja, kaže da bi neuspeh rizikovao "hodanje u svet kome se šire postojeće nejednakosti”.

Strah se povećava zbog uticaja tehnologije na radna mesta, plate i prava radnika širom sveta, pri čemu automatizacija čini zastarelim mnoge poslove koje su nekada obavljali isključivo ljudi.

Banka Engleske procenjuje da bi brze tehnološke promene mogle da ugroze čak 15 miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji, dok akademici veruju da bi skoro polovina svih radnika u SAD mogla da bude raseljena zbog automatizacije. Tradicionalno radnički poslovi jedan su od potencijalno najgore pogođenih.

Neke studije ukazuju da će napredak u tehnologiji stvoriti više radnih mesta nego što će biti uništeno, iako upozoravaju da vlade moraju da ulažu u zaštitu raseljenih radnika i prekvalifikaciju.

Izveštaj MOR-a je kulminacija 15-mesečne revizije od 27-članih komisija uticajnih ličnosti iz sveta biznisa, akademije, sindikata i dobrotvornih organizacija.

On poziva na univerzalnu garanciju rada koja bi garantovala pravo na adekvatnu zaradu, maksimalna ograničenja radnog vremena i zaštitu zdravlja i sigurnosti. Takođe bi se ostvarila sloboda udruživanja u sindikatima i pravo na kolektivno pregovaranje, sloboda od prisilnog rada, dečji rad i diskriminacija.

MOR je takođe pozvala na poboljšanje politike za podršku smanjenju rodne nejednakosti. Širom sveta ženama su plate najmanje za jednu petinu niže od plata muškaraca.

Drugi koraci uključuju i stvaranje univerzalnog prava na doživotno učenje kako bi se radnicima omogućilo da steknu vitalne veštine i prekvalifikuju se kasnije u životu.

U izveštaju se takođe poziva na uspostavljanje međunarodnog sistema upravljanja koji bi zahtevao da velike svetske platforme, kao što je Uber, poštuju određena minimalna prava i zaštitu radnika.

"Vlade, sindikati i poslodavci moraju da rade zajedno, kako bi ekonomije i tržišta rada postali inkluzivniji. Takav socijalni dijalog može pomoći da globalizacija funkcioniše za sve”, rekao je švedski premijer Lofven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: