Kreće ekonomski događaj godine, zvezde ostaju kod kuće

Svetski ekonomski forum, jedan od najvažnijih ne samo ekonomskih skupova na svetu, okupiće od danas planetarnu poslovnu i političku elitu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

20:15

Kreće ekonomski događaj godine, zvezde ostaju kod kuće
Foto: Thinkstock

Očekuje se više od 3.000 učesnika iz 115 ekonomija sveta. Osnivač Klaus Švab smatra da ovogodišnji forum treba da bude mesto razumevanja i da je dijalog danas važniji nego ikada.

Na panelima će biti oko 3.000 učesnika, očekuje se da među njima bude 70 šefova država i vlada, vrh Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Davosu.


Tom prilikom, predsednik Srbije imaće brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Predviđeni su i susreti predsednika Vučića sa drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Tokom boravka u Davosu, Vučić će se obratiti skupu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama" i prisustvovati brojnim sesijama svetskog ekonomskog foruma.

Ove godine mnogi svetski lideri će propustiti skup u Davosu zbog problema na domaćem planu. Prošlogodišnja zvezda Davosa, Donald Tramp zbog blokade vlade, francuski predsednik zbog unutrašnjih problema, britanska premijerka zbog sporazuma o izlasku iz Unije, a umesto predsednika Kine dolazi potpredsednik.

Međunarodni monetarni fond je uoči ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma smanjio prognoze rasta globalne ekonomije za 2019. i 2020. godinu zbog slabosti u Evropi i nekim tržištima u usponu.

Da je finansijska nejednakost u svetu i dalje ogromna pokazao je izveštaj međunarodne neprofitne organizacije Oxfam po kojem 26 najbogatijih ljudi na svetu poseduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih.

Iako neće biti prisutan u Davosu, francuski predsednik Emanuel Makron ipak se susreo sa svetskom poslovnom elitom u ponedeljak uveče u Versaju. Makron se sastao sa 150 poslovnih vođa u nastojanju da promoviše svoju pro-biznis politiku i plan privlačenja stranih ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: