MMF upalio alarm: Rast ekonomije sitnim koracima

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognoze rasta globalne ekonomije za 2019. i 2020. godinu zbog slabosti u Evropi i nekim tržištima u usponu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.01.2019.

18:40

MMF upalio alarm:  Rast ekonomije sitnim koracima
Foto: Thinkstock

Kako je ocenjeno, neuspeh u rešavanju trgovinskih tenzija mogao dodatno da destabilizuje usporavanje svetske ekonomije.

Globalna ekonomija će, prema najnovijim procenama MMF-a, porasti po stopama od 3,5 posto u 2019. godini i od 3,6 posto u 2020. godini, što je za 0,2 i 0,1 procentni poen niže, respektivno, u odnosu na projekciju Fonda iz oktobra prošle godine.

U svom drugom "rezanju" projekcija u poslednja tri meseca, globalni kreditor je naveo da veće usporavanje kineske ekonomije od očekivanog i mogući Bregzit "bez dogovora" predstavljaju rizike po perspektive rasta globalne ekonomije, i da bi to moglo da pogorša buru na finansijskim tržištima, prenosi Rojters.

Nove prognoze, objavljene uoči ovogodišnjeg skupa političkih i poslovnih lidera u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, sugerišu da će kreatori politika možda morati da osmisle nove planove za rešavanje problema usporavanja globalnog rasta.

"Veća neizvesnost u trgovinskoj politici i zabrinutost zbog eskalacije i odmazde bi mogli da smanje poslovne investicije, poremete lance snabdevanja i uspore rast produktivnosti", ocenjuje se u izveštaju MMF-a.

Rast u evrozoni će ove godine usporiti na 1,6 odsto sa prošlogodišnjih 1,8 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje u odnosu na projekciju od pre tri meseca, navodi MMF.

Međunarodni kreditor je, takođe, smanjio prognozu rasta za zemlje u usponu, na 4,5 odsto, što je za 0,2 procentna poena manje u odnosu na prethodnu projekciju i usporavanje sa prošlogodišnjih 4,7 odsto.

MMF je, međutim, zadržao svoje projekcije vezano za rast SAD na 2,5 odsto u ovoj godini i na 1,8 odsto u 2020. godini, ukazujući na kontinuiranu snagu domaće potražnje.

Takođe je zadržao prognozu rasta BDP-a Kine na 6,2 odsto za 2019. i 2020. godinu, ali bi on, kako je saopšteno, mogao podbaciti u slučaju nastavka trgovinskih tenzija.

Britanija će, kako se očekuje, ove godine ostvariti rast od 1,5 posto, iako postoji neizvesnost u pogledu realizacije projekcije koja se temelji na pretpostavci urednog izlaska iz EU, saopštio je MMF.

Redak svetao primer je Japan, čiju procenu rasta je MMF revidirao naviše za 0,2 procentna poena na 1,1 odsto u ovoj godini, zbog očekivanih pozitivnih efeketa vladinih mera za povećanje potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: