Bregzit grize: Više od 200 proizvoda "smršalo", cena ista

Slaba funta povećala je troškove uvoza u Veliku Britaniju, što je nateralo vodeće kompanije da smanje pakovanja svojih proizvoda

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

13:21

Bregzit grize: Više od 200 proizvoda
Foto: Thinkstock

Više od 200 različitih potrošačkih proizvoda, od toalet papira do čokolade, smanjilo se u vreme glasanja o Bregzitu.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, pakovanja čak 206 proizvoda doživelo je smanjenje od septembra 2015. do juna 2017. godine, međutim njihova cena ostala je ista.

Poznata kompanija Mars smanjila je broj svojih Maltesers, M&Ms i Minstrels čokolade do 15 odsto, dok je McVitie smanjio broj Jaffa Cakes u pakovanju sa 12 na 10.

Iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku rekli su da su hrana i piće, kao i proizvodi za domaćinstvo, kao što su toalet papir, pelene, maramice i tečnost za pranje sudova, bili proizvodi kod kojih je najviše došlo do promene veličine.

Prehrambeni proizvodi koji su najviše "smršali" uključivali su hleb i žitarice, meso i šećer, džem, sirupe i čokolade, a njihova cena nije se umanjila.

Ovo je bio ustaljeni trend u Britaniji mnogo pre glasanja o Bregzitu, jer su firme koristile ovu taktiku kako bi ostvarile veću zaradu na račun potrošača.

Međutim, naglo povećanje troškova povezano sa slabljenjem funte nakon Bregzita nateralo je proizvođače da biraju hoće li prihvatiti niže profitne marže, podizati cene proizvoda ili smanjiti količinu, odnosno pakovanje proizvoda, a cenu ostaviti netaknutu.

Kompanije su oberučke prihvatile ovo poslednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: