Davos 2019: Na šta slute tmurni oblaci?

Oko 3.000 učesnika okupiće se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koji počinje naredne nedelje, ali među njima neće biti neki od vodećih svetskih lidera.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

13:45

Davos 2019: Na šta slute tmurni oblaci?
(Foto: Thinkstock)

Dolaza lidera izostaje zbog serije kriza koje su zahvatile globalnu ekonomiju.

Neizvesnost zbog trgovinskih sporova, podrivanje međunarodnih odnosa, Bregzit i usporavanje globalnog rasta, biće domininatne teme na forumu, koji će se održati od 22. do 25. januara u švajcarskom odmaralištu Davos, navodi Rojters.

Među učesnicima foruma biće šefovi vlada, čelnici kompanija i predstavnici civilnog društva, ali i samo trojica lidera iz Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7): japanski premijer Šinzo Abe, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Ðuzepe Konte.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je prošle godine bio glavna zvezda Davosa, povukao se sa ovogodišnjeg foruma zbog problema u svojoj zemlji, odnosno finansijske blokade američke vlade.

NJegov francuski kolega Emanuel Makron takođe "preskače" ovogodišnje zasedanje WEF-a zbog protesta "žutih prsluka", dok se britanska premijerka Tereza Mej neće pojaviti jer nastoji da obezbedi konsenzus o Bregzitu.

Van G7, lideri Rusije i Indije, prema pisanju Rojtersa, izbeći će Davos, dok će Kina, čiji je predsednik Sji Ðinping bio prvi kineski lider koji je 2017. godine prisustvovao okupljanju svetske elite u Davosu, poslati ove godine potpredsednika države.

Američku delegaciju će činiti državni sekretar Majk Pompeo, ministar za trgovinu Vilbur Ros i američki ministar finansija Stiven Menučin.

"Forumom u Davosu će dominirati visok nivo zabrinutosti zbog tržišta akcija, usporavanja rasta i međunarodne politike," smatra Nariman Behraveš, glavni ekonomista IHS Markita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: