Nije prva ali je najveća žrtva Bregzita: Zamrznuta nuklearka

Japanska kompanija Hitači odlučila je da zamrzne britanski projekt nuklearne energije u vrednosti od tri biliona jena (28 milijardi dolara).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

11:08

Nije prva ali je najveća žrtva Bregzita: Zamrznuta nuklearka
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju, ova kompanija rezervisaće otpis 300 milijardi jena (2,8 milijardi dolara) na britanskom tržištu.

Obustava dolazi u vreme kada Hitačijeva nuklearna elektrana "Horajzon" nije uspela da privuče privatne investitore za svoje planove za izgradnju pogona u Anglesiju, u Velsu. Ova nuklearna elektrana trebalo je da obezbedi oko šest odsto britanske električne energije, navodi Rojters.

"Hitači" je napravio plan, u kome je pozvao britansku vladu da pojača finansijsku podršku projektu kako bi se ublažila pasivnost investitora.

Međutim, previranja oko predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ograničila su sposobnost vlade da sprovede ove planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: