Mekdonalds, žao nam je - big mek nije više vaš

Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds izgubio je prava na zaštitni znak big mek na području EU.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 16.01.2019.

13:57

Mekdonalds, žao nam je - big mek nije više vaš
(Foto: Thinkstock)

Evropski regulatori doneli su odluku u korist irskog lanca brze hrane Supermeks (Supermac's), prema kojoj će ime "big mek" u EU moći da koriste i druge kompanije, uključujući i Mekdonalds.

Presudom, koju je Rojtersu dostavio Supermeks, ukinuta je registracija zaštitnog znaka Mekdonaldsa, pri čemu se navodi da najveći svetski lanac brze hrane nije dokazao njegovu izvornu upotrebu za pet godina pre nego što je slučaj 2017. podnesen nadležnim telima.

Iz Supermeksa kažu da sada mogu da prošire poslovanje u Velikoj Britaniji i Evropi. Navode da nikada nisu imali proizvod naziva "big mek", ali kako je Mekdonlds koristio sličnost dva imena kako bi blokirao širenje irskog lanca. Osnivač irskog lanca Pat Makdona izjavio je da je ovo velika pobeda u nastojanjima za ukidanje zaštitnog znaka big mek, koji postoji od 1996. godine.

"Ovo je velika pobeda za poslovanje uopšte. Ona sprečava veće kompanije da 'zlostavljaju zaštitnim znakovima' tako što ih gomilaju a ne koriste", kazao je Makdona.

Mekdonalds, koji na međunarodnom nivou prodaje svoje vodeće burgere "big mek", kao dokaz je dostavio ispise evropskih internet-stranica, kao i plakate, ambalažu i pismene izjave predstavnika kompanije koji potvrđuju prodaju burgera "big mek" u Evropi, prenosi Seebiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: