Pljušte popusti: Rasprodaja ajfona do ponedeljka

Kineski trgovci na malo stavili su ogromne popuste na Epl telefone, uključujući i najnoviji ajfon XR model.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

18:45

Pljušte popusti: Rasprodaja ajfona do ponedeljka
Foto: Getty images/VCG/VCG

Ova velikodušna ponuda usledila je nakon što je američki gigant morao da izda sumornu prognozu prihoda za prodaju svojih proizvoda u toj zemlji.

Saning, jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Kini, čiji je deo u vlasništvu Alibabe i još jedne ogromne kompanija za e-trgovinu JD.com, smanjila je cene za Epl telefone ove nedelje.

Nekoliko modela, od najnovijieg ajfon XR-a do ranijih ajfon 7 i 8, prodavalo se po nižim cenama na Saningovoj internet stranici.

Od petka popodne, fanovi Eplovih telefona mogli su da dobiju popust za 128-gigabajtni ajfon XR u vrednosti do 1.200 juana (178 dolara) ili 17% popusta.

Telefon je prvobitno prodat za 6.999 juana (1.038 dolara), a veb sajt je snizio cenu na 6.199 juana (919 dolara) i ponudio potrošačima dodatni kupon od 400 juana da bi se cena još više snizila na 5.799 juana ($ 858).

Ponuda ističe za tri dana, navodi se na vebsajtu prodavca.

U međuvremenu, ajfon 8 sa kapacitetom od 64 gigabajta prodavao se ispod 3.900 juana (578 dolara) na platformi, dok zvanični Epl sajt nije promenio cene za region i ponudio je isti model za 178 dolara više.

Jd.com iz Pekinga snizio je cene na skoro isti nivo kao i Saning, dozvoljavajući kupcima koji su gladni ajfona da dobiju XR sa 128 gigabajta memorije za 6.099 juana (899 dolara). Međutim, ovaj model, zajedno sa jeftinijom verzijom sa manjom memorijom, nije bio na zalihama na platformi.

Jahu fajnens objavio je u četvrtak da je tehnološki gigant iz Silicijumske doline snizio cenu ajfon XR-a za prodavače partnere u Kini za oko 100 dolara u pokušaju da poveća prodaju.

Taj potez usledio je ubrzo nakon što je Eplov šef Tim Kuk objavio da će prihodi kompanije biti manji od očekivanog u prvom kvartalu 2019. godine, a loša prodaja u Kini okrivljena je za te sumorne prognoze.

Vijest je srušila američka tržišta i oborila dionice kompanije 3. januara, ali su se one delimično oporavile ove nedelje.

„Kineski telekomunikacioni giganti sami imaju šta da ponude velikom domaćem tržištu umesto precenjenih Eplovih proizvoda“, rekao je ranije bivši poverenik Komisije za trgovinu (CFTC) Bart Čilton.

"Šta očekujete kada prosečna osoba u Kini zarađuje 10.000 dolara godišnje, a vi im prodajete 1.200, 1,500 dolara skupe ajfone. Naravno da će kupiti Huawei telefon za 500 dolara koji ima iste mogućnosti kao i ajfon”, rekao je Čilton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: