Nemačka preduzeća merkaju Grčku

U ovoj godini u Grčkoj se očekuje snažna aktivnost nemačkih firmi, jer su mala i srednja preduzeća iz Nemačke ponovo postavila Grčku u epicentar svojih interesa

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 11.01.2019.

17:24

Nemačka preduzeća merkaju Grčku
Foto: Thinkstock

To je izjavio Atanasios Kelemis, direktor Grčko-nemačke privredne komore za ANA-MPA.

"Uprkos rizicima, generalno vidimo poboljšanje kako u ekonomskoj klimi u Grčkoj, tako i u bilateralnim ekonomskim odnosima između Grčke i Nemačke", rekao je Kelemis, dodajući da je bilateralna trgovina u 2018. godini premašila sedam milijardi evra.

Kelemis je naglasio da velike nemačke kompanije nisu napustile Grčku tokom krize, već su ostale i nastavile da investiraju.

"Samo u 2017. godini te investicije su iznosile 3,6 milijardi evra, uključujući 1,3 milijardi evra od strane Fraporta u 14 regionalnih aerodroma. Nemačke kompanije u Grčkoj imaju promet oko 7,7 milijardi evra, na osnovu podataka iz prvog kvartala 2018. godine ili oko tri odsto BDP-a zemlje", istakao je Kelemis.

On kaže da Grčka ima dobre uslove za strane investitore, te, kako dodaje, "ako uspemo da pokažemo poboljšanje i tamo gde imamo probleme, mislim da ćemo biti na veoma dobrom putu".

"Mala i srednja preduzeća će nastaviti da dolaze na tržište Soluna i severne Grčke i u 2019", istakao je Matija Hofman, šef sektora za Severnu Grčku u Grčko-nemačkoj privrednoj komori.

On ja kazao da su u toku razgovori sa tri nemačke kompanije, dok su druge dve ozbiljno ispitivale mogućnost pokretanja aktivnosti u regionu.

"Sektori kao što su IT, obnovljivi izvori energije, turizam i usluge bili su visoko na investicionim agendama nemačkih preduzeća koja se bave tržištem severne Grčke", dodao je Hofman.

Hofman je zaključio da su nemački biznismeni drastično promenili svoje poglede na Grčku u odnosu na 2015. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: