Trudo pritiska Trampa: Takse SAD su uvreda za Kanadu

Otava sarađuje sa političarima i privrednicima u SAD kako bi ubedili predsednika Donalda Trampa da ukine takse na čelik i aluminijum.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

15:17

Trudo pritiska Trampa: Takse SAD su uvreda za Kanadu
Foto: Getty images/Sean Gallup

Ovim rečima kanadski premijer Džastin Trudo još jednom je izvršio pritisak na Belu kuću.

Takse za kanadski čelik i aluminijum uvedene su od strane Vašingtona u maju, a Trump je tu odluku pravdao da brani "nacionalnu bezbednost".

"Već smo razgovarali sa članovima Kongresa, sa guvernerima, sa privrednicima koji su pogođeni ovim taksama da izvrše pritisak na predsednika da u procesu ratifikacije SAD treba da uklone tarife na čelik i aluminijum“, rekao je Trudo tokom televizijske sesije pitanja i odgovora.

Upitan zašto je potpisao sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) sa tarifama koje su još uvek na snazi, Trudo je rekao da je potpisivanje sporazuma "u vreme nepredvidljivosti i protekcionizma u Sjedinjenim Državama bio prioritet za sve Kanađane".

Dodao je da vlada pokušava da promeni Trampov um dok su SAD spremne da započnu sa ratifikacijom pakta.

Novi trilateralni trgovinski sporazum, koji je potpisan u novembru, zamenio je Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Tramp, koji je stalno ponavljao da je NAFTA "najgori trgovinski sporazum ikada napravljen", tvrdio je da su SAD nepravedno tretirane u trgovini sa svojim susednim i nadglednim partnerima. On je nametnuo 25-procentnu taksu na uvoz čelika i 10-procentnu taksu na uvoz aluminijuma iz Meksika, Kanade i EU.

Trudo je američke takse nazvao "potpuno neprihvatljivim" i "uvredom" za Kanadu, upozoravajući da bi trgovinski rat naštetio privredama obe zemlje.

Otava je uvela kontra takse Americi za uvoz čelika, aluminijuma i robe kao što su viski, sok od pomorandže i drugi prehrambeni proizvodi.

Kanada i Meksiko su drugi i treći po veličini trgovinski partneri SAD-u, od kojih svaki učestvuje sa više od 500 milijardi dolara u trgovini godišnje, što je gotovo više od Kinom i 28 zemalja članica EU zajedno. Kanada šalje 75 odsto svog izvoza robe u SAD.

Kanadski izvor izjavio je za Rojters da su Trudo i Tramp razgovarali o tarifama u ponedeljak, ali nisu planirani razgovori o ukidanju sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: