Trudo pritiska Trampa: Takse SAD su uvreda za Kanadu

Otava -- Otava sarađuje sa političarima i privrednicima u SAD kako bi ubedili predsednika Donalda Trampa da ukine takse na čelik i aluminijum.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty images/Sean Gallup
Foto: Getty images/Sean Gallup

Ovim rečima kanadski premijer Džastin Trudo još jednom je izvršio pritisak na Belu kuću.

Takse za kanadski čelik i aluminijum uvedene su od strane Vašingtona u maju, a Trump je tu odluku pravdao da brani "nacionalnu bezbednost".

"Već smo razgovarali sa članovima Kongresa, sa guvernerima, sa privrednicima koji su pogođeni ovim taksama da izvrše pritisak na predsednika da u procesu ratifikacije SAD treba da uklone tarife na čelik i aluminijum“, rekao je Trudo tokom televizijske sesije pitanja i odgovora.

Upitan zašto je potpisao sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) sa tarifama koje su još uvek na snazi, Trudo je rekao da je potpisivanje sporazuma "u vreme nepredvidljivosti i protekcionizma u Sjedinjenim Državama bio prioritet za sve Kanađane".

Dodao je da vlada pokušava da promeni Trampov um dok su SAD spremne da započnu sa ratifikacijom pakta.

Novi trilateralni trgovinski sporazum, koji je potpisan u novembru, zamenio je Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Tramp, koji je stalno ponavljao da je NAFTA "najgori trgovinski sporazum ikada napravljen", tvrdio je da su SAD nepravedno tretirane u trgovini sa svojim susednim i nadglednim partnerima. On je nametnuo 25-procentnu taksu na uvoz čelika i 10-procentnu taksu na uvoz aluminijuma iz Meksika, Kanade i EU.

Trudo je američke takse nazvao "potpuno neprihvatljivim" i "uvredom" za Kanadu, upozoravajući da bi trgovinski rat naštetio privredama obe zemlje.

Otava je uvela kontra takse Americi za uvoz čelika, aluminijuma i robe kao što su viski, sok od pomorandže i drugi prehrambeni proizvodi.

Kanada i Meksiko su drugi i treći po veličini trgovinski partneri SAD-u, od kojih svaki učestvuje sa više od 500 milijardi dolara u trgovini godišnje, što je gotovo više od Kinom i 28 zemalja članica EU zajedno. Kanada šalje 75 odsto svog izvoza robe u SAD.

Kanadski izvor izjavio je za Rojters da su Trudo i Tramp razgovarali o tarifama u ponedeljak, ali nisu planirani razgovori o ukidanju sankcija.

strana 1 od 151 idi na stranu