Kako će Putin reagovati na ovo? Šta je to Deripaska radio u CG

Oleg Deripaska, biznismen i blizak prijatelj Vladimira Putina, izgleda da je pre izbora 2016. godine davao novac političkoj partiji u Crnoj Gori.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.12.2018.

12:07

Kako će Putin reagovati na ovo? Šta je to Deripaska radio u CG
(Foto: Getty images)

Kancelarija američkog Trezora za kontrolu strane imovine objavila je da su ruski oligarh Oleg Deripaska i njegov ključni saradnik Viktor Aleksijevič Bojarkin bili uključeni u obezbeđivanju ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori pre parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kako se navodi na internet stranici američkog Trezora, Bojarkin i još 15 agenata ruske Vojne obaveštajne službe (GRU) su sankcionisani, odnosno blokirana im je sva imovina, a državljanima SAD je zabranjeno da sa njima obavljaju transakcije, prenosi RSE.

Razlog je što su, prema nalazima Trezora, ruski članovi GRU-a učestvovali u štetnim aktivnostima uključujući mešanje u američke izbore, pokušaje podrivanja sajber sredstvima međunarodnih organizacija i pokušaj ubistva u Velikoj Britaniji.

Viktor Aleksejevič Bojarkin je oficir GRU-a direktno odgovoran Olegu Deripaski u čije je ime delovao i vodio biznis pregovore.

"Njih dvojica su uključeni u obezbeđivanju ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori pre izbora 2016. godine", navodi se na stranici Trezora u kojem se ne precizira o kojoj se političkoj partiji u Crnoj Gori radi.

Ruski oligarh Oleg Deripaska je poznat kao investitor u Crnoj Gori, koji je osam godina bio vlasnik najveće fabrike aluminijuma u Crnoj Gori. Crnogorska Vlada je 2013. godine odlučila da preuzme vlasništvo nad bankrotiranom kompanijom.

Deripaska je poveo nekoliko međunarodnih sporova protiv Crne Gore koje je izgubio, prenosi Seebiz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: