Dogovor Rima sa EU vinuo obveznice i berze

Italijanske obveznice, akcije banaka i kompanijske deonice dobile su potreban podsticaj nakon što je potvrđeno da je italijanska vlada postigla dogovor sa EK.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.12.2018.

16:54

Dogovor Rima sa EU vinuo obveznice i berze
(Foto: Thinkstock)

Glavni indeks Milanske berze FTSE MIB trgovao se u ranim popodnevnim satima u porastu za 1,85 posto, dok su akcije italijanskih banaka ojačale za oko 2,5 procenata, izveštava tv mreža CNBC.

Prinosi na italijansk dužničke hartije su takođe pali, pri čemu se prinos - ili kamatna stopa - na dvogodišnju obveznicu spustila na najniži nivo u skoro sedam meseci, na 0,395 posto.

Prinos na referentne desetogodišnje obveznice opao je za 12 bazičnih poena na 2,81 odsto. Razlika između prinosa na italijanske i nemačke 10-godišnje državne obveznice, koja se uzima kao indikator registrovanog rizika - sužena je na 261 bazični poen, što je najmanji raspon od septembra 2018.

Do rasta Milanske berze došlo je usled dogovora između Evropske komisije i italijanske koalicione vlade, koju čine desničarska partija Liga i Pokret“5 zvezdica” -o kontroverznimitalijanskim planovima potrošnje za 2019. godinu.

Italijanska vlada je prošle sedmice saopštila da c?he nastojati da smanji ciljani budžetski deficit na 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa prvobitno projektovanog nivoa od 2,4 odsto, a sa novim targetom se danas saglasila Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: