Smanjenje budžetskog deficita slomilo berzu

Rumunski berzanski indeksi su se danas sunovratili, nakon što je vlada predstavila iznenađujući plan za smanjenje budžetskog deficita.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

14:25

Smanjenje budžetskog deficita slomilo berzu
Foto: Thinkstock

Vladin dokument, između ostalog, predviđa i oporezivanje bankarske industrije.

Rumunski ministar finansija Eugen Teodoroviči je predstavio mere za uvećanje budžetskih prihoda za 10 milijardi leja (2,45 milijardi dolara), u nastojanju da se uhvati u koštac sa budžetskim deficitom koji je u opasnosti da premaši granicu EU od 3,0 odsto BDP-a, prenosi agencija AP.

Plan predviđa i oporezivanje energetskih i telekomunikacionih kompanija, ograničavanje cene prirodnog gasa do 2022. godine i predlog za reorganizovanje penzionog sistema. Svi ti predlozi su prouzrokovali da glavni indeks berze u Bukureštu, BET, padne za čak 8,1 odsto, što je njegov najveći pad u sedam godina.

Rumunski predsednik Klaus Johanis, međutim, apelovao je na vladu da preispita predloge, navodeći da se o ovim merama "nije raspravljalo sa poslovnim liderima". "Gurnuće ekonomiju u haos", smatra rumunski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: