Nemci se uplašili: Ne damo naše firme tako lako

Kinesko preuzimanje nemačkog proizvođača robota "Kuka“ podstaklo je nemačke političare na promenu razmišljanja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

13:20

Nemci se uplašili: Ne damo naše firme tako lako
(Foto: Thinkstock)

Stranim investitorima će biti znatno otežana kupovina nemačkih firmi u "osetljivim“ granama privrede.

Izgleda da je nemačka Savezna vlada čvrsto odlučila da oteža preuzimanja preduzeća vrhunske tehnologije, kao što se dogodilo sa firmom "Kuka“, specijalizovanom za industrijske robote, koju je kupilo jedno kinesko preduzeće slabo razvijene tehnologije, ali s mnogo novca. Kako piše nemački list specijalizovan za ekonomska pitanja "Handelsblat“, ubuduće bi prilikom kupovine deonica nemačkih preduzeća od strane investitora iz inostranstva, već kod 10 odsto udela trebalo da bude omogućeno sprečavanje prodaje. Odgovarajuću izmenu Uredbe o spoljnoj trgovini, Savezna vlada trebalo bi da prihvati već ove srede (19.12).

Cilj je da vlada u Berlinu mnogo ranije može da reaguje ako smatra da prodaja udela neke firme ugrožava nemačke bezbednosne interese. Do sada je uredba predviđala da vlada može da reaguje tek kod prodaje 25 odsto ili više nekog preduzeća. Ključni sektori kao što su energetika, odbrana, infrastruktura, a ubuduće će to biti i proizvodnja i prerada hrane, moći će da se zaštite već kod namere kupovine udela od 10 odsto.

Mere protiv preduzeća kojima upravlja država

Evropska unija je u novembru dogovorila dalekosežan sistem provere stranih investicija u Evropi. Pritom su se imale u vidu pre svega kineske firme. Komunističkom rukovodstvu iz Pekinga prebacuje se da svoju industriju jača ciljanim preuzimanjima firmi u ključnim sektorima, a sve kako bi Kina ostvarila svoje ambiciozne ciljeve na putu ka naciji visoke tehnologije. Evropljane zabrinjava pre svega činjenica da se iza čitavog niza preuzimanja uočava jasna strategija državnog rukovodstva u Pekingu. U Kini nema jasnih granica između privatnih preduzeća i preduzeća pod državnom kontrolom. Isto tako, teško je utvrditi kada iza kupovine nekog preduzeća stoje državne banke ili fondovi koje kontroliše država.

Upozorenje iz strateški važnih branši

Ove godine sprečen je pokušaj da kinesko državno preduzeće „State Grid Corporation of China“ kupi udeo od 20 odsto u nemačkom snabdevaču električnom energijom „50Hertz“ (vlasnik 10.000 kilometara dalekovoda). Umesto toga, „50Hertz“ je svežim novcem pomogla nemačka državna Kreditna banka za obnovu (KfW). Komunističke vlasti u Kini su 2005. osnovale firmu „State Grid“ i ono kontroliše većinu dalekovodne mreže u Kini. Firma je pod nadzorom državne Komisije za nadzor i upravljanje državnom imovinom.

Iz privrednih krugova ipak se čuju kritike na račun planova nemačke vlade, jer se preduzetnici pribojavaju loših posledica po nemačka preduzeća u Kini. Šef Saveza nemačke mašinogradnje (VDMA) Tilo Brotman je sumnjičav: „Nije nam potrebno pooštravanje odredaba za strane investicije. Planirano snižavanje granice za strana ulaganja na 10 odsto politički je motivisano i dodatno obeshrabruje strane investitore.“ Nemačka zavisi od otvorenog tržišta, a to važi i za strane investicije, smatra on. „S druge strane, mi od zemalja-partnera van EU očekujemo otvorena tržišta za investicije“, naglašava taj vodeći lobista nemačke mašinogradnje.

I konsultant iz Bona Herman Simon priznaje da u ekonomskim odnosima s Kinom vladaju neravnopravni uslovi. „Da li se može govoriti o level playing fieldu? Mislim da ne može. Jer u ovom slučaju međusobno konkurišu dva različita sistema – različita barem parcijalno. To je stvarnost. U svakom slučaju, mislim da ćemo malo dobiti ako kineske investicije ne puštamo u Nemačku.“ Simon zagovara borbu za slobodne i poštene uslove poslovanja nemačkih preduzeća u Kini, ali je uveren da će to biti dug put. Nova strategija?

Šef najvećeg nemačkog osiguravajućeg društva „Allianz“ Oliver Bete, smatra da je neophodno da budu uvedena jasna pravila za strane investitore, ali i ukazuje na potrebu da se razvije nemačka i evropska industrijsko-politička strategija. „Trebalo bi načelno razmotriti koji sektori na području tehnologije, zapošljavanja i drugih tema su za nas strateški važni, i o tome bi trebalo razgovarati s našim trgovinskim partnerima“, rekao je Bete u intervjuu za list „Velt“.

On smatra da nije važno da li se radi o kineskom ili američkom partneru. „Važna su jasna pravila, pravila koja se ne menjaju“. Jer, slobodna trgovina sa sobom nosi i mnogo rizika. Bete zato pragmatično zahteva da se u Nemačkoj i Evropi konačno odluče i kažu u kojim sektorima vlada potpuno slobodna trgovina, a u kojima ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: