Dramatičan skok minusa EU, razmena sa svetom sve veća

Robna razmena Evropske unije sa ostatkom planete je porasla u oktobru, ali mnogo više je skočio uvoz, pa je negativna razlika čak 7,7 milijardi evra.

Svet

Izvor: index.hr

Sreda, 19.12.2018.

09:12

Dramatičan skok minusa EU, razmena sa svetom sve veća
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u analizi Eurostata, iz EU u svet je izvezena roba ukupne vrednosti 180,7 milijardi evra, što je povećanje od 13,4 odsto u odnosu na septembar. Međutim, daleko više je porastao uvoz, čak 16,8 odsto. Ukupno, na uvoznu robu je potrošeno 188,4 milijardi evra.

U septembru negativna razlika između izvoza i uvoza iznosila je samo 1,8 milijardi evra, navodi Hina, prenosi Index.hr.

Vrednost robne razmene između članica EU u oktobu porasla je na godišnjem nivou 7,9 odsto, odnosno 319,9 milijardi evra.

Staitstika kaže da zemlje koje koriste evro kao zvaničnu valutu, bolje prolaze. Eurozona je prema Eurostatovim procenama u oktobru izvezla robu ukupne vrednosti 209,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 11,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Te zemlje su uvezle robu ukupne vrednosti 195,8 milijardi evra, što je više za 14,8 odsto u odnosu na oktobar 2107., izračunali su evropski statističari.

To znači da je zona primene zajedničke evropske valute u oktobru beži višak u robnoj razmeni sa svetom od 14 milijardi evra. U septembru višak je iznosio 13,1 milijardi evra, a u oktobru prošle godine 17,8 milijardi evra, pokazuju Eurostatovi podaci.

Vrednost robne razmene među članicama eurozone porasla je u oktobru na godišnjem nivou 8,7 odsto, na 175,6 milijardi evra, procenjuju u Eurostatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: