Spremite se za šok - nafta može da skoči na 300 $

Cena nafte će skočiti na 300 dolara ako se raspadne savez OPEK-Rusija, tvrdi saudijski institut.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Bez organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), svet će izgubiti svoju sigurnu mrežu koja pokušava da stabilizuje tržište nafte od eventualnih poremećaja snabdevanja i drugih šokova, analiza je nezavisnog israživačkog centra za energetiku u Saudijskoj Arabiji.

"Naša analiza pokazuje da su u periodu 2011-2012. godine, kada je Libija imala poremećaje u snabdevanju, koliko cene nafte mogu daleko da idu. To bi moglo da se desi i sada 2018. godine i da nafta bude i više od 200 dolara ", rekao je Adam Sieminski, predsednik istraživačkog centra za naftu, naglašavajući važnost rada OPEK.

"Akone bude dogovora oko odluka koje budu donosile Rusija i Saudijska Arabija u sklopu saveza OPEK, možemo lako da vidimo naftu koja se kreće prema 300 dolara za barel", rekao je Sieminski.

Zvaničnik je takođe rekao da je organizacija jedna od važnih institucija koje posluju kao dobavljač, naglašavajući da skoro 70 odsto raspoloživih kapaciteta OPEK pripada Saudijskoj Arabiji.

Ova godina bila je veima nestabilna kada je reč o cenama nafte zbog dubokih geopolitičkih tenzija. Sanckije Iranu koje je najavio američki predsednik Donald Tramp su povećale cene sirove nafte. Pad proizvodnje u Venecueli podigao je naftu na 86 dolara za barel, itd..

U pokušaju da izbalansira cene nafte, OPEK je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu sa Rusijom, upumpavao oko milion barela dnevno na globalno tržište.

strana 1 od 142 idi na stranu