Koha: Uprkos carini od 100%, Srbija moćnija od Albanije na KiM

Iako su privremene prištinske institucije uvele visoke takse na robu iz Srbije i BiH, proteklog meseca Albanija beleži pad izvoza u južnu srpsku pokrajinu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

10:32

Koha: Uprkos carini od 100%, Srbija moćnija od Albanije na KiM
Foto: Thinkstock

Kako navodi "Koha ditore" u tekstu sa naslovom "Albanija je nemoćna da se takmiči sa Srbijom", ovaj list iz Prištine navodi da je izvoz albanskih proizvoda na Kosovo u novembru pao za 17,6 odsto, u poređenju sa oktobrom.

Kada je 21. novembra Vlada tzv. Kosovo uvela blokadu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i povećala takse za 100 odsto, očekivalo se da će zbog nestašice robe povećati izvoz albanskih proizvoda.

Međutim, tržište je reagovalo suprotno. Izvoz Albanije na Kosovo je smanjen za čak 3,6 miliona evra, u odnosu na oktobar, kada su srpski i bosanski proizvodi slobodno ulazili na KiM, navodi Koha.

Prema podacima INSTAT-a, Albanskog instituta za statistiku, u oktobru ove godine, Albanija je izvezla robe na Kosovo u vrednosti od 23,7 miliona evra, a u novembru za 20,1 miliona evra.

Međutim, nije sve tako crno za albansku privredu kada je reč o Kosovou i Metohiji.

Prošlomesečni izvoz je značajnije viši nego novembra 2017. godine. Kako se navodi u analizi INSTAT-a, izvoz Albanije na Kosovo povećan za 34,9 odsto u odnosu na novembar 2017.

U novembru prošle godine, Albanija je izvezla robe na Kosovo u vrednosti od 14,93 miliona evra.

Potpredsednik srpske vlade Rasim Ljajić izjavio je da je prodaja robe iz Srbije na Kosovu i Metohiji praktično prekinuta i da je od 21. novembra do 11. decembra na tom tržištu prodato za 30 miliona evra manje robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: