Strah je ušao u kosti: Sunovrat akcija, najgore još od 1931.

Američko tržište akcija potonulo je u ponedeljak vođeno rpe svega strahovima da bi Federalne rezerve mogle da povećaju kamatne stope ove nedelje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Indeksi dau Džons i S&P 500 na putu su da zabeleže najgori rezultat u decembru još od Velike depresije 1931. godine.

Dau Džons je prvog dana trgovanja u nedelji izgubio 2,1 odsto, dok je S&P 500 izgubio 2,5 procenata i pao na najniži nivo ove godine.

Akcije Džonson i Džonsona, Goldman saksa i Amazona doprinele su padu, a Majkrosoft je izgubio 3,6 odsto tržišne kapitalizacije.

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je u ponedeljak od FED-a da ne podižu kamatne stope četvrti put ove godine. "Neverovatno je da sa veoma čvrstim dolarom i praktično bez inflacije, FED uopšte razmatra novo podizanje kamata", napisoa je Tramp na Tviteru.

Međutim, struka smatra da su šanse da FED u sredu još jednom posegne za povećanjem kamatnih stopa čak 80 odsto i to na nivo od 2,25 do 2,5 odsto, što bi bila najveća stopa u deceniji, još od finansisjke krize 2008. godine.

Vesti

Stan platio 73,8 miliona $

Deset ljudi, od kojih su neki svoj identitet prikrili iza imena kompanije, potrošilo je ukupno pola milijarde dolara na kupovinu stanova na Menhetnu.

Svet ponedeljak 31.12. 09:57 Komentara: 1
strana 1 od 142 idi na stranu