Ko su najveći prodavci oružja?

SAD su i dalje ubedljivo najveći prodavac oružja u svetu, s 57 odsto učešća na tržištu u 2017. i 42 kompanije u prvih 100 najvećih prodavaca.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To se navodi u izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje o međunarodnom miru.

"Američke firme imaju neposrednu korist od neprestane potražnje američkog ministarstva odbrane za oružjem", rekla je Od Fleran, direktorka programa istraživanja o naoružanju i troškovima odbrane.

Rusija se probila na drugo mesto, pretekavši Veliku Britaniju, dok je četvrta Francuska.

"Ruske firme su zabeležile značajan rast prodaje oružja od 2011", naveo je istraživač Simon Vezeman. Ruska industrija naoružanja zauzimala je 9,5 odsto svetske trgovine oružjem u 2017, s prometom od 33 milijarde evra što je rast od 8,5 odsto u odnosu na 2016.

"To je u skladu s povećanim troškovima Rusije za oružje u cilju modernizacije oružanih snaga", rekao je Vezeman. Rusija je u septembru na Dalekom istoku održala najveću vojnu vežbu u svojoj istoriji, što je NATO osudio kao probu "sukoba velikih razmera".

Kad je reč o kompanijama, najveći svetski prodavac oružja je američki Lokid Martin , s prihodom od skoro 45 milijardi dolara. Od ruskih firmi se najbolje kotira Almaz-Antej, na desetom mestu i prihodom od 8,6 milijardi dolara za 2017. godinu. To je prva ruska kompanija u prvih deset prodavaca oružja u na svetu, dok se u prvih sto nalazi još njih devet. Sipri je naveo da istraživanje nije uzelo u obzir Kinu jer za nju ne postoje raspoloživi podaci.

strana 1 od 142 idi na stranu