"Retko kad su Nemci toliko ulagali od raspada SSSR"

Nemačke kompanije nastavile su da investiraju u rusku ekonomiju uprkos barijerama zbog zapadnih sankcija toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

09:45

Foto: Gettyimages

"Nemački biznis ekstremno retko je investirao u tom obimu u Rusiju od raspada SSSR-a", izjavio je prvi čovek Nemačko-ruske privredne komore Matias Šep.

Prema podacima Bundesbanke, neto direktne investicije nemačkih kompanija u 2017. iznosile su više od 1,6 milijardi evra, dok su u prva tri kvartala premašile dve milijarde evra.

Prema Šepovim rečima, nemačke kompanije su bile zainsteresovane za pokretanje proizvodnje u Rusiji u momentu kada je ruska valuta slaba.

"Oni vide veliki potencijal tržišta od 140 miliona ljudi i izvozno su orjentisani", navodi Šep i ističe da članstvo komore čini 873 firmi, što je najveća strana biznis asocijacija u Rusiji.

Naveo je da je ukupan broj nemačkih firmi registrovanih u Rusiji porastao sa 4.661 na 4.965, odnosno šest odsto.

Brisel je sankcije Moskvi uveo 2014. godine zbog umešanosti Rusije u rat u Ukrajini, koje su pogodile finansijski, enrgetski i bezbednosni sektor zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: