Skupo gorivo i gužve: Moskovljani šampioni "deljenja"

Moskva -- Poskupljenje parkinga i manjak mesta za parkiranje, prisilili su desetine hiljada Moskovljana da nađu povoljnije rešenje za kretanje po gradu.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Moskva ima 12,5 miliona stanovnika, a gradske vlasti su smanjile broj parking mesta kako bi podstakle građane da pešače.

Paralelno su znatno povisili cene parkiranja u gradu, kako bi povećali prihode i smanjili gužve u saobraćaju.

Ovi razlozi doprineli su povećanju broja zajedničkih vožnji u gradu na najmanje 30.000 dnevno od januara do septembra ove godine, pokazuju podaci gradskih vlasti.

U američkoj investicionoj banci JP Morgan procenjuju da ih je ove jeseni bilo 60.000 dnevno, što je ogroman skok u poređenju sa 45.000 vožnji dnevno u čitavoj 2016. godini, piše Hina, a prenosi Poslovni dnevnik.

Moskovsko tržište usluga deljenja automobila spada među najrazvijenije u kategoriji velikih svetskih gradova po broju "deljenih“ automobila i po broju "deljenih“ automobila po stanovniku, pokazuje istraživanje JP Morgana.

Ipak, smatra se da uzlet usluga deljenja automobila ne bi trebalo da smanji prodaju automobila, budući da je vek trajanja "deljenih“ automobila 3,5 puta kraći nego onih u privatnom vlasništvu.

strana 1 od 142 idi na stranu