Skupo gorivo i gužve: Moskovljani šampioni "deljenja"

Poskupljenje parkinga i manjak mesta za parkiranje, prisilili su desetine hiljada Moskovljana da nađu povoljnije rešenje za kretanje po gradu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

13:12

Skupo gorivo i gužve: Moskovljani šampioni
Foto: Thinkstock

Moskva ima 12,5 miliona stanovnika, a gradske vlasti su smanjile broj parking mesta kako bi podstakle građane da pešače.

Paralelno su znatno povisili cene parkiranja u gradu, kako bi povećali prihode i smanjili gužve u saobraćaju.

Ovi razlozi doprineli su povećanju broja zajedničkih vožnji u gradu na najmanje 30.000 dnevno od januara do septembra ove godine, pokazuju podaci gradskih vlasti.

U američkoj investicionoj banci JP Morgan procenjuju da ih je ove jeseni bilo 60.000 dnevno, što je ogroman skok u poređenju sa 45.000 vožnji dnevno u čitavoj 2016. godini, piše Hina, a prenosi Poslovni dnevnik.

Moskovsko tržište usluga deljenja automobila spada među najrazvijenije u kategoriji velikih svetskih gradova po broju "deljenih“ automobila i po broju "deljenih“ automobila po stanovniku, pokazuje istraživanje JP Morgana.

Ipak, smatra se da uzlet usluga deljenja automobila ne bi trebalo da smanji prodaju automobila, budući da je vek trajanja "deljenih“ automobila 3,5 puta kraći nego onih u privatnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: