Fijat primoran da menja plan, ništa od 5 mlrd € ako dignu porez

Kompanija Fijat Krajsler Automobili možda će revidirati plan o investiranju pet milijardi evra u Italiji, koji uključuje prelazak na ekološki čištija vozila.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

17:53

Fijat primoran da menja plan, ništa od 5 mlrd € ako dignu porez
Foto: Epa/SRDJAN SUKI

Do promene plana će doći ukoliko Rim podigne porez na benzince i dizelaše.

"Ako ove mere budu uvedene od 2019. godine, biće neophodno sveobuhvatno ispitivanje njihovog uticaja i ažuriranje planova koje smo najavili", naveo je šef FCA za Evropu, Pjetro Gorlijer, u pismu vladinim predstavnicima u severnom regionu Pijemont, na koji se odnosio deo novih investicija, izveštava Rojters.

Amandmanom na Zakon o budžetu za 2019. godinu, koji je donji dom italijanskog paralementa usvojio prošle sedmice, vlada je odobrila subvencije do 6.000 evra za vozila sa nižim nivoom emisija gasova, ali je uključila i dodatni namet do 3.000 evra za automobile na benzinski i dizel pogon.

Vlada je, međutim, odmah obećala da će to promeniti u Senatu, koji tek treba da glasa, nakon što je jedna od vladajućih partija osporila navedenu meru.

Italijanske vladajuće stranke - Pokret "5 zvezdica" i desničarska Liga - nisu se složile po pitanju te naknade, budući da se Liga suprotstavila novim porezima na automobile, dok je ekološki orijentisan Pokret "5 zvezdica" podržao nova pravila.

Sindikati i udruženja iz automobilskog sektora takođe su upozorili da će predloženi novi porez naštetiti ne samo proizvođačima vozila, već i celom lancu dobavljača, i da bi ceh mogao da bude gubitak radnih mesta.

FCA je prošlog meseca objavio da planira da potroši više od pet milijardi evra na nove modele i čistije motore u Italiji u naredne tri godine, kako bi povećao broj radnih mesta i profitabilnost.

Zamoljen da prokomentariše Gorlijerovo današnje pismo, lider "5 zvezdica" Luiđi Di Majo je odgovorio: "Naći ćemo rešenje... koje neće naškoditi ili naneti udarac industrijskim planovima kompanija".

Moguće izmene amandmana će možda ići u pravcu da vozila sa manjim motorima budu izuzeta od predloženog poreza, naveli su vladini zvaničnici, prenosi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: