Istorijski trenutak - ukida se "jedna od najgorih mera"

Evropska centralna banka je saopštila da će krajem meseca okončati program podsticaja, vredan 2.600 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

14:40

Istorijski trenutak - ukida se
Foto: Epa/ARMANDO BABAN

Program će se završiti uprkos rastućoj zabrinutosti od mogućeg usporavanja privrede i nagomilavanja ekonomskih rizika.

To je, kako ocenjuje CNBC, istorijski trenutak za ECB, budući da predsednik te institucije, Mario Dragi, ukida jednu od svojih najspornijih mera.

Na današnjem zasedanju, ECB je ostavila referentnu kamatnu stopu na napromenjenom nivou, a tržišta iščekuju konferenciju za novinare Marija Dragija kako bi stekli uvid u dalju strategiju te institucije.

Posle nove odluke banke, evro je porastao za oko 0,1 odsto na 1,1387 dolara.

Program podsticaja je pokrenut u martu 2015. godine u nastojanju da pomogne Evropi da se oporavi od dužničke krize koja je zapretila da izazove cepanje 19-člane valutne unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: