Bojkot i kazne: Ko kupi Eplovo - leti s posla

Pojedine kineske kompanije pozvale su svoje zaposlene da bojkotuju uređaje iz američkih firmi, reagujući na nedavno hapšenje Meng Vandžou, direktorke "Huaveja".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

10:27

Bojkot i kazne: Ko kupi Eplovo - leti s posla
Foto: Getty images

Rukovodstvo nekoliko organizacija i firmi iz najmnoguljudinije zemlje na planeti izdalo je saopštenje u kojima pozivaju svoj članove i radnike, da bojkotuju Eplove uređaje. Pojedine kompanije su svojim zaposlenima odlučile da daju subvenciju za kupovinu kineskih proizvoda, a neke u otišle i korak dalje, preteći im kaznama.

Poslovna udruženja apeluju da se pokaže podrška "Huaveju", navodi Jutarnji.hr

"Amerika hoće da ogranički ekonomski rast Kine. Verujemo da kineski narod mora ostati ujedinjen i dosledno podrži naše nacionalne proizvode", stoji u saopštenju Trgovačke komore okruga Nančong, uz napomenu da će oni članovi koji su kupili Eplove proizvode biti izbačeni sa posla.

Dobavljač delova elektroničke opreme "Menpad" iz "Šenžena" svim zaposlenima nudi 15 odsto subvencije za kupovinu mobilnih telefona kineskie marke "Huavei" i "ZTE".

"Kompanija će kazniti radnike koji kupuju Eplove telefone novčanom kaznom od 100 odsto tržišne vrednosti uređaja. Prestanite kupovati američke proizvode za kancelariju", stoji u njihovom saopštenju koje su u međuvremenu povukli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: