Tramp ih odbacio prvi dan, Evropa ih prigrlila - novi savez je rođen

Strazbur -- Evropska unija i Japan otklonili su poslednju prepreku u formiranju najveće zone slobodne trgovine u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poslanici EU podržali partnerstvo koje bi trebalo da postane realnost početkom naredne godine. Evropski parlament je sa 474 glasa "za" i 156 "protiv" podržao sporazum kojim se trgovinski povezuju dve ekonomije koje čine oko trećinu globalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi Rojters.

"To će doneti očigledne prednosti našim kompanijama, poljoprivrednicima, pružaocima usluga i drugima", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

"Naše ekonomsko partnerstvo sa Japanom o najvećoj trgovinskoj zoni o kojoj je ikada pregovarano, sada je veoma blizu da postane realnost", rekla je ona.

Evropska komisija, koja koordiniše trgovinsku politiku 28 zemalja članica EU, saopštila je da je ovo glasanje otvorilo put da sporazum stupi na snagu 1. februara, pošto je japanski parlament u subotu takođe dao "zeleno svetlo".

U sklopu tog sporazuma, EU će ukinuti 10-procentne tarife na uvoz japanskih automobila i troprocentne carine za većinu auto-delova, dok će Japan ukinuti 30-procentne tarife na sir iz EU i 15-procentnu tarifu na vina.

Zvanični Tokio će, takođe, omogućiti pristup javnim tenderima u Japanu, a najavljeno je i otvaranje sektora usluga, naročito finansijskih usluga, telekomunikacionih, e-trgovine i transporta.

I Japan i EU su trenutno na udaru sankcija koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na uvoz čelika i aluminijuma.

Japan je, podseća Rojters, bio deo sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu koji je Tramp odbacio prvog dana svog mandata, što je dovelo do toga da Tokio presumeri fokus na druge potencijalne partnere, poput EU, ocenjuje britanska agencija.

strana 1 od 142 idi na stranu