Potpisano: Sleću F-16, zastareli sovjetski MIG-29 u istoriju

Bratislava -- Slovačaka će kupiti 14 borbenih aviona F-16 od američke kompanije Lokhid Martin (Lockheed Martin) u nastojanju da zameni avione iz sovjetskog doba.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/ RITCHIE B. TONGO
Foto: EPA/ RITCHIE B. TONGO

Slavlje u HR: SAD aminovale, avioni F-16 doleću

SAD su danas odobrile prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj. Stejt department poslao je obaveštenje Kongresu o transferu trećoj strani, kada je reč o izraelskoj prodaji borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

Slovački ministar odbrane Peter Gajdos potpisao je sporazum s potpredsednicom Lokhid Martina za međunarodni poslovni razvoj Anom Vugofski.

Avioni F-16 Block 70/72 trebalo bi da zamene zastarele sovjetske MiG-29 koje su koristile slovačke vazdušne snage.

Zamenik državnog sekretara SAD Džon Salivan rekao je u Bratislavi da je "oduševljen što prisustvuje "istorijskom" trenutku.

"To je značajan korak za Slovačku u njenoj odbrani, kao važnog saveznika u NATO, i važan korak napred u bilateralnim odnosima SAD i Slovačke", rekao je Saliven.

Prva četiri aviona trebalo bi da budu isporučena 2022, a ostali godinu kasnije.

Premijer Peter Pelegrini je rekao da će Slovačka platiti više od 1,6 milijardi evra za te avione. Ugovor uključuje municiju, obuku pilota i druge logističke usluge.

"Potpisivanjem Slovačka objavljuje da je spremna da ispuni svoje obaveze u povećanju svog vojnog budžeta i da dostigne cilj od dva odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Pelegrini.

Vesti

Stan platio 73,8 miliona $

Deset ljudi, od kojih su neki svoj identitet prikrili iza imena kompanije, potrošilo je ukupno pola milijarde dolara na kupovinu stanova na Menhetnu.

Svet ponedeljak 31.12. 09:57 Komentara: 1
strana 1 od 142 idi na stranu