Spremite dlanove, dolazi jedan od najvećih IPO u istoriji

Japanski ICT gigant SoftBank sprema se, po svemu sudeći, za lansiranje najveće inicijalne javne ponude akcija u istoriji “Zemlje izlazećeg sunca”.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

09:39

Spremite dlanove, dolazi jedan od najvećih IPO u istoriji
Foto: Epa/KIYOSHI OTA

To će biti ujedno i jedan od najvećih IPO na svetskom tržištu. Ovim prikupljanjem kapitala SoftBank će označiti završetak prelaza iz poslovanja isključivo unutar nacionalnih okvira u jednu od najmoćnijih svetskih tehnoloških kompanija.

SoftBank u IPO prikuplja najviše 2,65 biliona jena, odnosno 23,5 milijardi dolara. Kao što se i ranije očekivalo, telekomunikaciona filijala SoftBanke prodaje akcije po ceni od 1.500 jena. Zanimljivo je da se kompanija nije previše obazirala na kritike da rizikuje preveliku ponudu.

Analitičari su sumnjičavi jer se SoftBank bavi sada već tradicionalnim poslovanjem koje nema ogromne šanse za ozbiljniji rast u budućnosti. Međutim, u japanskoj kompaniji kao da to ignorišu. Štaviše, najavili su da će prodati i sve dodatne akcije koje čuvaju u ako potražnja investitora to bude zahtevala.

A navodno, potražnja je već značajno iznad ponude. Time bi ovaj IPO mogao da dosegne nešto manji iznos od rekordnog izlaska na berzu kineske Alibabe koji je 2014. prikupio rekordnih 25 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: