Praznična "čestitka": Vaš stan ima novog vlasnika

Ulaganje u nekretnine u Nemačkoj je siguran posao. Zato je takvo ulaganje čest izbor raznih međunarodnih investicionih fondova.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 11.12.2018.

13:25

Praznična
(Foto: Thinkstock)

Ali ne samo njih. I novac zarađen od kriminala često se na taj način "pere“.

Edeltraud Vude ima 72 godine. Zbog bolesti živi u prizemlju zgrade u Ulici Timanštrase u Berlinu. I njena ćerka živi u istoj ulici, i redovno je posećuje. Edeltraud je tu od 2011. i baš uoči ovog Božića dobila je "čestitku“ od komunalne uprave: njen stan je promenio vlasnika i sada je njen stanodavac jedan investicioni fond.

Za gospođu Vude to može da znači samo jedno: investitor će sasvim sigurno hteti da pokrije svoju investiciju. A to znači da njena stanarina sigurno neće da ostane 550 evra za stančić od pedesetak kvadrata u četvrti Nojkelnu. Za berlinske prilike to je i više nego jeftino. Za list "Berliner morgenpost“ ona kaže: "Ako mi povećaju stanarinu, obesiću se!“

"Potencijal za povećanje stanarina“

Novi vlasnik stana te penzionerke je i više nego "veliki igrač“: nije samo njen stan promenio vlasnika, niti samo njena zgrada, već praktično čitava ulica Timanštrase i deo Bemiše Štrase – ukupno oko 140 stanova. A i to je samo deo posla u okviru kojeg je danski penzioni fond PFA (Pension Forsikringsaktieselkab), jedan od najvećih u Evropi, za 1,2 milijarde evra kupio 3.700 stanova širom Nemačke. Stan gospođe Vede jedan je iz kontingenta od oko 400 stanova koje je taj fond kupio u Berlinu.

Imovinom danskog fonda u Nemačkoj upravlja firma "Domicil Real Estate Group“ iz Minhena. Šef te firme Kaled Kajsar se na njihovoj internet-stranici hvali da su "objekti pretežno u dobrim i veoma dobrim četvrtima, u krajevima koji važe kao poželjni za stanovanje“. I dodaje da to "nudi dodatni potencijal za povećanje stanarina“. Da li planovi danskog fonda mogu da budu jasniji?

Jirgenu Lemanu je sve jasno. On je pre 79 godina rođen u Ulici Timanštase. I tužno konstatuje: "Nikad više neću naći dom kao što je bio ovaj.“

Mutni poslovi

U poslu sa nekretninama ima mnogo toga čudnog. Tako je recimo berlinska četvrt u kojoj se nalazi i Ulica Timanštase proglašena za Milieuschutzgebiet – opet jedna nemoguća nemačka kovanica koja označava četvrt koja je zaštićena kao posebna životna sredina. I u kojoj – opet sasvim teoretski – zapravo uopšte i nije moguće kupiti stan koji je iznajmljen.

Ipak, kako se vidi u dopisu koji su svi stanari dobili u novembru, prodaja se dogodila još letos i niko se nije usprotivio tom prenosu vlasništva. Za poslanika Bundestaga, socijaldemokratu iz Berlina Kanzela Kicitepea, to je skandal: "Oni tu jedino žele da ostvare profit. A pritom je u Danskoj tržište nekretnina u velikoj meri ograničeno“, kaže poslanik za list "Berliner cajtung“.

Natezanje – barem oko ulice Timanstrase još traje – bar u teoriji. U ovom slučaju grad može da ospori prodaju i da otkupi stanove koje se nalaze u "zaštićenom području“. Ali u tom slučaju će morati i da ih plati – što nije baš lak zadatak za hronično praznu kasu Berlina.

Kokainom do nekretnina u Nemačkoj

Kupovina kuća i stanova u Nemačkoj danskog penzionog fonda možda ne deluje kao sasvim "čista“, ali to nije ništa u poređenju sa onim što se inače dešava na tržištu nekretnina u Nemačkoj. Prošle nedelje, organizacija "Transparensi internešenal“ objavila je studiju po kojoj se upravo na taj način masovno "pere“ novac ne samo sumnjivog, već i očigledno kriminalnog porekla.

"Prema našim procenama, samo 2017. tako je oprano više od 30 milijardi evra“, kaže šefica nemačkog ogranka organizacije Eda Miler. "Zakoni koji su na snazi u Nemačkoj i opremljenost istražnih organa nisu praktično u nikakvom odnosu prema neograničenim internacionalnim tokovima novca.“

Jedva se ulazi u trag čak i poslovima na koje su Nemačku upozorili recimo italijanski istražioci kojima su u ruke dospele poslovne knjige mafije. Zna se da su ogromni iznosi, čak i od prodaje kokaina, tim putevima stigli u Nemačku i kroz kupovinu nekretninama preko noći postali "pošteno zarađen novac“.

Nekretnine su odličan posao za kriminalce: Kristof Šulte, šef agencije FIU (Financial Intelligence Unit), sa procenom "Transparensija“ samo može da se saglasi. A to je ocena da 15 do 30 odsto novca zarađenog kriminalom, odlazi u kupovinu, gradnju ili održavanje nekretnina. Šulte zato apeluje na javne beležnike i posrednike da im prijave sumnjive poslove.

To oni, međutim, čine vrlo nerado: od oko 60.000 transakcija koje su se agenciji FIU učinile sumnjivim, dobili su samo 20 prijava. Tu nije reč samo o međunarodnom kriminalu: u nedavnom pretresu stanova i kancelarija jednog arapskog kriminalnog klana u Berlinu zaplenjeno je i 77 stanova, kuća i zemljišta. Neki od vlasnika tih kuća u Berlinu su, inače, primali i socijalnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: