Zadesile ih katastrofe, a trgovinski rat velika briga

Japanska ekonomija je u trećem kvartalu zabeležila najveći pad u poslednje četiri godine, što je prvenstveno posledica smanjenja investicija kompanija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

13:42

Zadesile ih katastrofe, a trgovinski rat velika briga
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana pao je na godišnjem nivou za 2,5 odsto, pokazali su podaci japanske vlade, što je najveća stopa pada od drugog tromesečja 2014. godine i značajno slabije u odnosu na prvobitno projektovano usporavanje od 1,2 odsto, prenosi Rojters.

Poređenja radi, u drugom ovogodišnjem kvartalu japanska privreda je porasla po stopi od 2,8 odsto.

Pad privrede u prethodnom kvartalu delom je bio izazvan nizom prirodnih katastrofa, zbog kojih je smanjena fabrička proizvodnja.

Kapitalna ulaganja smanjena su za 2,8 odsto u odnosu na drugo tromesečje, što je znatno gore od prve procene o padu od 0,2 odsto.

To je najveće smanjenje investicija od trećeg kvartala 2009. godine, a posledica je smanjenja potrošnje veleprodajnih i maloprodajnih trgovaca, te informaciono-komunikacionog sektora.

Pad kapitalnih ulaganja posebno zabrinjava, jer dolazi u vreme usporavanja globalnog rasta, jačanja protekcionizma i smanjivanja dobiti kompanija, čime se smanjuje poslovno poverenje.

I dok analitičari očekuju da će se privreda u poslednjem ovogodišnjem kvartalu oporaviti, zahvaljujući povećanju proizvodnje nakon prirodnih katastrofa, i dalje postoji zabrinutost da bi trgovinski rat Kine i SAD-a mogao iscrpeti globalni rast i naštetiti Japanu, koji snažno zavisi od izvoza.

Privatna potrošnja, koja čini oko 60 odsto BDP-a, u periodu od jula do kraja septembra pala je za 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: