Potpisano u Češkoj - Srbija jednom uplatom rešava stari dug

Prag -- Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su sporazum dve vlade o rešavanju starog klirinškog duga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Srbija će taj dug otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara.

Taj klirinški dug potiče još iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke i utvrđen je konačno na 32,8 miliona američkih dolara, od čega je 14,7 miliona dolara glavnica, a 18 miliona dolara kamata i biće rešen uplatom jedne rate od 9,8 miliona dolara.

Realizovaće se u roku od 45 dana od potpisivanja sporazuma, što je u skladu sa pravilima Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je češko ministarstvo finansija.

"Postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga još više će poboljšati naše uzajamne odnose za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje", kazala je češka ministarka finansija Šilerova.

Češka će deo duga koji je Srbiji oprostila uračunati kao doprinos Češke zvaničnoj razvojnoj pomoći.

Od zemalja naslednica bivše Jugoslavije iza koje je ostao klirinški dug Češkoj na slično rešenje starog duga spremna je i Crna Gora, a dogovor sa Srbijom češka vlada vidi kao uspeh zato što je rešavanje problema starog duga Srbija na početku odbijala, saopštilo je češko ministarstvo.

Predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić koja danas boravi u poseti Češkoj, a u utorak u Slovačkoj, primio je danas u predsedničkom zamku Lani kraj Praga predsednik Češke Miloš Zeman a posetu premijerka nastavlja susretom sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondračekom.

Brnabićeva će potom sa glavnim domaćinom, češkim premijerom Andrejom Babišem, prema najavi češke strane, razgovarati o evrointegraciji Srbije, aktuelnim odnosima zemalja Zapadnog Balkana i o migraciji, a od bilateralnih tema, o investicionoj i trgovinskoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

Posetu Češkoj srpska premijerka završava večerom koju u njenu čast priređuje predsednik Senata Parlamenta Češke Jaroslav Kubera.

Vesti

Stan platio 73,8 miliona $

Deset ljudi, od kojih su neki svoj identitet prikrili iza imena kompanije, potrošilo je ukupno pola milijarde dolara na kupovinu stanova na Menhetnu.

Svet ponedeljak 31.12. 09:57 Komentara: 1
strana 1 od 142 idi na stranu