Dogovor s Moskvom: Posrnula ekonomija dobija rusku injekciju

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro kaže da će Rusi investirati 6 milijardi dolara u energetski sektor u Venecueli, koja je pogođa dubokom ekonomskom krizom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Maduro je rekao za državnu televiziju Venecuele da su dva dana u Moskvi bila intenzivna i da su dobili garancije da će u naftni sektor biti investirano više od pet milijardi dolara i postigli ugovore vredne više od milijardu dolara vezane za rudnu eksploataciju.

Maduro je otputovao u Moskvu neposredno pošto je primio svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u Karakasu. On pokušava da dobije podršku svojih saveznika nešto više od mesec dana od početka drugog mandata, pošto nailazi na osude većeg dela međunarodne zajednice.

"Mi podržavamo vaše napore da postignete socijalni mir i sve vaše akcije namenjene usklađivanju odnosa s opozicijom. I naravno osuđujemo sve akcije koje su očigledno terorističke, sve pokušaje menjanja situacije silom", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na početku sastanka s Madurom u svojoj zvaničnoj rezidenciji blizu Moskve.

Maduro nije dao datum za ruske investicije ali je objasnio da te investicije u naftnom sektoru biti u obliku zajedničkih rusko-venecuelanskih kompanija, s ciljem da se poveća proizvodnja Venecuele na gotovo milion barela nafte dnefno.

Proizvodnja nafte u Venecueli je pala poslednjih godina sa 3,2 miliona barela dnevno na 1,1 milion barela dnevno, prema Organizaciji zemalja izvoznika nafte (Opek).

U septembru Maduro je već najavio da će Venecuela povećati proizvodnju namenjenu Kini na milion barela nafte dnevno, što bi zahtevalo investicije od oko pet milijardi dolara, prema proceni stručnjaka.

Venecuela koja dobija 96 odsto svojih prihoda od nafte pogodjena je nedostatkom deviza zbog čega je zapala u tešku krizu i velike nestašice. Medjunarodni monetarni fond predvidja inflaciju od 1.300.000 posto za 2018. godinu i 10.000.000 posto 2019. godine.

Rusija koji je drugi kreditor Venecuele posle Kine već je dala finansijsku injekciju Venecueli reprogramiranjem dela dugova Karakasa Moskvi u novembru.

strana 1 od 142 idi na stranu