Strahuje od sankcija: Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata

Dva visoka zvaničnika Venecuele razgovaraće u Londonu s predstavnicima Centralne banke Engleske o repatrijaciji zlata vrednog 550 miliona dolara.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlada predsednika Nikolasa Madura želi da vrati u zemlju 14 tona zlata jer strahuje od međunarodnih sankcija, kazala su dva upućena izvora za Rojters.

Centralna banka Engleske i Ministarstvo finansija nisu odgovorili na zahtev Rojtersa da prokomentarišu ovu informaciju, piše Hina a prenosi Novac.hr.

Sa druge strane, zastupnik u britanskom parlamentu Andrew Lewer pozvao je zvaničnike Centralne banke Engleske da se ne sastaju s venecuelanskim zvaničnicima, pokazuje njegovo pismo banci i ministru financija koje je Rojters dobio na uvid.

"Potpuno je neprimereno da se visoki zvaničnici Centralne banke Engleske sastaju sa osobom koja se zbog korupcije nalazi na listi američkih sankcija", stoji u pismu.

Sastanak "s takvom osobom ugrozio bi ugled britanske banke i vlade u celini", napisao je britanski zastupnik, dodajući da bi eventualnu operaciju sa zlatom trebao da odobri venecuelanski kongres.

U vrhovnom zakonodavnom telu Venecuele dominira opozicija, a Madurovi kritičari smatraju da se zlato ne bi trebalo vraćati u zemlju jer bi moglo da se koristi za finansiranje korupcije.

Venecuela je decenijama deo rezervi zlata svoje Centralne banke držala u trezorima drugih zemalja.

Pokojni predsednik Venecuele Hugo Čavez je 2011. godine vratio u Centralnu banku 160 tona zlata iz banaka SAD-a i Evrope, kako bi omogućio bolju kontrolu nad imovinom.

Zlato je za Venecuelu ključno jer se predviđa da bi inflacija ove godine trebalo da dosegne milion odsto, a slom privede uzrok je masovnog iseljavanja stanovništva.

Prema nekim podacima, iz Venecuele je od 2015. godine otišlo tri miliona ljudi, navodi Rojters.

Podsetimo, predsednik Venecuele je prošle nedelje zjavio da će povećati minimalnu platu za 150 odsto kako bi se izborio sa daljim rastom inflacije.

Svet

Stan platio 73,8 miliona $

Deset ljudi, od kojih su neki svoj identitet prikrili iza imena kompanije, potrošilo je ukupno pola milijarde dolara na kupovinu stanova na Menhetnu.

Svet ponedeljak 31.12. 09:57 Komentara: 1
strana 1 od 142 idi na stranu